Održan Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“

Studijski dan o unapređenju dalje priprave za bračni život „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“ održan je u utorak 28. studenoga 2023., u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. Priopćenje Tiskovnog ureda HBK prenosimo u cijelosti.

Studijski dan naslovljen je „Zajedno za dobrobit brakova i obitelji“ jer su na njemu prvi put zajedno sudjelovali (nad)biskupijski povjerenici za pastoral braka i obitelji te povjerenici za mlade iz Hrvatske i BiH, studentski odnosno sveučilišni kapelani te predstavnici udruga, pokreta i zajednica uključenih u dalju pripravu za brak. Potaknuti smjernicama novijih crkvenih dokumenata poput apostolskih pobudnica Amoris laetita i Christus vivit te Katekumenatskih itinerara za bračni život, događanje su organizirali Ured HBK za mlade i Ured HBK za život i obitelj radi ostvarivanja triju glavnih ciljeva: 1) Sagledati aktualno stanje provođenja dalje priprave za brak kao i kontinuiteta između pastorala mladih i pastorala studenata te pastorala braka i obitelji; 2) Detektirati postojeće plodove, raspoložive resurse i primjere dobre prakse; 3) Razmotriti mogućnosti unapređenja sa svrhom koordiniranog i integriranog djelovanja uključujući laičke udruge, zajednice i pokrete.

Nakon uvodne molitve okupljenima su se obratili šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, predsjednik Odbora HBK za mlade i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj. Oni su u svojim pozdravima izrazili radost zbog održavanja studijskog dana i povezivanja tih velikih i važnih pastorala za našu Crkvu, njezinu sadašnjost i budućnost. Mons. Glasnović je, uz to, podsjetio je da je osnovno polazište svega Ljubav i da je potreban veliki trud i žrtva da se ta Ljubav svakodnevno očituje u našim obiteljima i među mladima.

U svrhu ostvarenja prva dva cilja prijepodnevni dio programa sudionicima je ponudio dva izlaganja. Prvo je održao izv. prof. dr. o. Arkadiusz Krasicki o temi Stanje mladih i učinci pastorala mladih/pastorala studenata na dobrobit brakova i obitelji, a drugo izv. prof. dr. vlč. Šimo Maršić i dr. sc. vlč. Ante Vrhovac o temi Aktualizacija smjernica Crkve za dalju pripravu za bračni život. Sadržajne rasprave nakon predavanja poslužile se kao dobar uvod u poslijepodnevni rad koji je uslijedio nakon euharistijskog slavlja koje je predvodio biskup Glasnović u koncelebraciji s biskupom Rogićem i drugim nazočnim svećenicima.

Sudionici su bili raspoređeni u četiri tematske skupine u kojima su nastojali ostvariti i treći cilj zajedno promišljajući o mogućnostima unapređenja dalje priprave za brak kroz suradnju pastorala mladih i studenata s pastoralom braka i obitelji, o mogućnostima uključivanja animatora djece i mladih kao i o doprinosu laičkih udruženja i suradnje s njima.

Izviješća iz skupina poslužila su oblikovanju završnih zaključaka koji se prije svega odnose na potrebu uočavanja pozitivnih primjera i daljnje poboljšavanje suradnje postojećih pastoralnih djelatnika i suradnika na svim razinama (nacionalnoj, biskupijskoj, dekanatskoj i župnoj) kako bi se ostvarili kontinuitet i transverzalnost te međupastoralni sinergijski učinak. Zaključeno je da bi se to moglo postići zajedničkim projektom/projektima koji će se nastaviti odvijati i onda kada dođe do promjene povjerenika odnosno studentskog/sveučilišnog kapelana. Naposljetku, usuglašeno je da je jedan od glavnih preduvjeta unapređenja dalje priprave za brak osmišljavanje i provođenje kvalitetne početne i trajne formacije pastoralnih djelatnika, napose svećenika.

Pogledajte još

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …

U katedrali svetog Jakova na Čistu srijedu ili Pepelnicu euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić

Misno slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, u katedrali svetog …

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …