Održana Zlatna harfa u Brnazama.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko–makarsku i Šibensku biskupiju   održana je 13. travnja u crkvi Sv. Nikole Tavelića u Brnazama. Više od 300 djece i voditelja devet župnih zborova sudjelovalo je na Zlatnoj harfi. Sudjelovali su zborovi: Gospa od zdravlja iz Splita,  Šibenik – katedrala, Čista Velika, Meterize, Drniš, Opuzen, Metković,  Vranjica te domaći dječji zbor iz Brnaza.

Euharistijsko slavlje predvodio je Sinjske fra Marinko Vukman, gvardijan samostana Gospe Sinjske iz Sinja u zajedništvu s petoricom svećenika. Zahvalio je svim članovima dječjih zborova koji svojom pjesmom i prijateljstvom žele slaviti Gospodina. Pozvao je sve sudionike da mole za mir u svijetu, osobito za ratna područja u kojima su ugrožena mnoga djeca. U homiliji je fra Marinko povezao sv. Nikolu Tavilića, prvog hrvatskog sveca sa Sinjom i Gospom koja štiti grad i sve koji joj se utječu. Također je istaknuo ovogodišnji jubilej Zlatne harfe: u prigodi 800. obljetnice Božića u Grecciu i Stigmi sv. Franje. Pojasnio je djeci posebnosti jaslica, stigmi te visokog jubileja franjevačke proslave. Pozvao je djecu i dalje radosno pjesmom slave Gospodina i otvore mu svoja srca.

Nakon popričesne molitve okupljenim zborovima prigodne je riječi uputio župni vikar fra Ivan Čikara. Ukratko je predstavio vjerničku zajednicu i crkvu sv. Nikole Tavelića u Brnazama. Potaknuo je djecu da i dalje u svojim župama zajedno mole, zajedno pjevaju i raduju se. Naglasio je kako je to veliko bogatstvo i Splitsko-makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije čiji zborovi danas sudjeluju na ovoj smotri Zlatne harfe. Tijekom mise sviranje je vodila s. Zorislava Radić, a dirigirao je fra Stipica Grgat. U liturgijska čitanja te solo dionice pjesama uključeni su bili predstavnici svih zborova sudionika.

Smotra je nastavljena pojedinačnim nastupima svakog zbora koji su otpjevali po dvije pjesme. Jednu pjesmu božićne tematike su pjevali po izboru, a drugu zadanu pjesmu su izvlačili predstavnici zborova iz košarice. Kroz program je vodila i toplim riječima poticala sve zborove na izvrsnost u izvođenju te im uputila zahvale na ostvarenim pjesmama s. Marinela Delonga.

Uz zahvalnicu za sudjelovanje, svaki zbor je dobio na dar i monografiju Brnaza, a voditelji zborova  srebrnjak Gospe Sinjske.

Dobrotom domaćina koji su pripremili mnoštvo domaćih slastica, nastavljeno je zajedničko druženje sudionika.  Tijekom dana zborovi su posjetili i grad Sinj u kojem im je bilo omogućeno razgledavanje svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske te muzej Sinjske Alke.

Autor fotografija: Petar Malbaša

Pogledajte još

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …

Hodočašće Vodičkih žudija u Italiju i Vatikan

U periodu od 14. do 21. travnja, družba Vodičkih žudija provela je na hodočašću u …