U Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas sacra otvorena je u petak, 21. srpnja izložba Branka Lovrića-Caparina.

Ususret trodnevnici sv. Jakova, u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas sacra otvorena je u petak, 21. srpnja izložba Branka Lovrića-Caparina kolaž-akvarela „Sveti grad“. Izložbu je otvorio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Katedralni župnik don Krešimir Mateša pozdravio je sve nazočne, osobito šibenskog biskupa Tomislava Rogića. U svom obraćanju naglasio je kako je ta tematska izložba pripremljena u povodu 725. obljetnice Šibenske biskupije s ciljem isticanja detalja mnogobrojnih crkava, ali i događaja koji pokazuju kako živa Crkva katedralne Župe sv. Jakova živi. Istaknuo je kako je naziv izložbe povezan s prostorom Interpretacijskog centra.

Galerist Pavao Roca ukratko je predstavio autorov opus stvaralaštva koje se proteže kroz posljednjih pola stoljeća u mnogim likovnim tehnikama, osobito u akvarelu. Njegova djela krase mnoge reprezentativne prostore diljem Hrvatske, ali i svijeta. Kao dugogodišnji suradnik Međunarodnog dječjeg festivala, Brankove slike bile su glavni suvenir za darove sudionicima. Na taj način je bio najbolji ambasador grada Šibenika. U svojim djelima otkriva i mnoge skrivene građevine i dijelove Šibenika kroz svoja djela. Izrazio je zahvalnost autoru što je svojim djelima predstavljao univerzalnu ljepotu prožetu optimizmom i nadom.

Sam autor, Branko Lovrić-Caparin progovorio je o samim izloženim slikama, kao i o tehnici kolaž-akvarela koju koristi. Objasnio je kako se htio malo odmaknuti od klasičnog akvarela i tako je započeo s kolaž-akvarelom čijim rekomponiranjem nastaju nove mogućnosti za umjetnička djela. Predstavio je ukratko svako izloženo djelo:

„Slika Skradinski kulturocid. Kolažom sam se prvi put poslužio 1994. na slici na ovoj slici. Tu sam trebao dočarati stradanje skradinske župne crkve Rođenja BDM (nekadašnje katedralne crkve) i župne kuće. U zrak je odletio krov crkve, sve u crkvi je porušeno i razbacano. U župnoj kući granata je probila krov i zabila se u sanduk s knjigama, a druga granata je probila u podrum i uništila etnografsku zbirku. Da bi oslikao tu eksploziju kolaž mi je dobro poslužio prikazujući crkvene i kulturne vrijednosti kako lete zrakom. Ta se slika nalazi u skradinskoj župnoj kući. Istom tehnikom sam se poslužio kad se nije bolje moglo izraziti nešto što nije samo realni opis nego i neka poruka.

Slike Ja te krstim i Dan od gnjeva nastale su na poticaj šibenskog biskupa u miru Ante Ivasa. Njegovim poticajem organizirana je umjetnička kolonija na temu Šibenske katedrale. Kolonija se održavala svake godine od 2006. do 2010. Odazvalo se dvadesetak umjetnika, slikara i kipara. Kolonija je radila po osam dana. Na koncu bi se organizirala izložba nastalih radova u galeriji Sv. Krševana. Uvjet je bio da svaki sudionik daruje po jedno svoje djelo nastalo tom prigodom. I ja sam također sudjelovao u toj koloniji. Ova dva rada su tada nastala i darovana su Šibenskoj biskupiji. Uzeo sam kao temu glavne karakteristike neke šibenske crkve. Za katedralu je to njena krstionica. Mali prostor a velika vrijednost, kao biser u školjci. Tu su i glave s apsida katedrale. Uspomena na sve one Šibenčane krštene u tom prostoru. Naslov slike je Ja te krstim.

Crkvu sv. Ivana zapamtio sam po misama za pokojne, takozvane Veršarije. One su bile svirane i pjevane, pučkim pjevanjem. Za orguljama je bio Nikola Lovrić-Caparin, a pjevao je Sokol Bumber. Slika nosi naslov Dan od gnjeva. Tehnički slike su izvedene akvarelno i kolažno upravo radi toga da bih imao više mogućnosti da iznesem ideju slike. Ovom prigodom ih izlažem da bih naglasio kontinuitet kolažnog rada. Ova dva djela smještena su u prostoru Katoličke osnovne škole u Šibeniku.

Slika „Sveti grad“ sadrži siluetu grada Šibenika na kojoj su prikazani dvadeset i pet sakralnih objekata. No, nije ovo slika šibenskih crkava, njihove vanjštine ili unutrašnjosti, niti je ovo slika Šibenika i njegove panorame. Ona služi samo da bi se prepoznao grad o kojem pričam. Ovo je slika šibenskog puka i njegove vjere, njegove pripadnosti Crkvi i Bogu. Ovdje se nazire tvrdoglava narav Šibenčana a koja zahvaća i vjernički duh. Ipak, naslov slike ne opravdava ni broj, ni množina, ni tjesnoća, ni ljepota, ni skromnost samih objekata. Živa tvrda vjera Šibenčana, gospode i puka, dala je naslov ovoj slici. To je vjera naša. To je vjera Crkve. Njom se dičimo, nju ispovijedamo u Kristu Gospodinu našemu. To je priča ove slike, priča iz davnine, priča moje mladosti i starosti, a nadam se da će biti i priča naše hrvatske budućnosti.“

Izložbu je otvorio šibenski biskup Tomislav Rogić zahvalivši autoru na njegovu doprinosu velikoj obljetnici Šibenske biskupije.

Pogledajte još

U katedrali slavljena misa za preminule branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Dvadeset i sedma obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška …

Započela Velika devetnica pred blagdan svetog Nikole Tavelića

Na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 2023. godine u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom …

U Cvjetnom domu proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa

Blagdan Uzvišenja svetog Križa  u četvrtak 14. rujna proslavljen je u Domu  za starije osobe …