U katedrali sv. Jakova održan koncert svetom “Jakovu na dar”

Mješoviti zbor katedrale sv. Jakova u Šibeniku održao je dojmljiv „Koncert svetom Jakovu na dar uz 725. obljetnicu Šibenske biskupije“ u ponedjeljak 24. srpnja,  večer uoči svetkovine sv. Jakova, naslovnika šibenske katedrale. U prekrasnom ambijentu katedrale glazbenici su pokazali svu ljepotu i uzvišensot duhovne glazbe, izvodeći djela renomiranih skladatelja poput Conradina Kreutzera, Josquina des Presza, Giovannia Pierluigia da Palestrine i Luigia Vecchiottija. Zborom je ravnala voditeljica zbora Jelena Mikulandra, a za orguljama je bio Andro Čalo.

Koncert je započeo s djelom Conradina Kreutzera „Gospodinov je dan“, koji je bio odličan uvod u nastavak koncerta. Zatim je uslijedila jednostavna, a istovremeno dojmljiva izvedba kompozicije „Ave vera virginitas“ Josquina des Presza, koji je bio jedan od najpoznatijih skladatelja renesanse. Bogata harmonija i virtuoznost glazbenika ispunile sveti prostor katedrale sv. Jakova izvedbom „Jesu rex admirabilis“ od Giovannia Pierluigia da Palestrine.

Završni dio koncerta bio je posvećen Luigiju Vecchiottiju i njegovom djelu „Introito, Kyrie i Gradual per la festa di s. Giacomo Apostolo“  koje je skladano u 19. stoljeću za šibensku katedralu.  Vrhunac večeri bio je kada je Mješoviti zbor katedrale sv. Jakova izveo Himnu svetom Jakovu Franza Kimoveca pjesmu koja se u Šibeniku uvijek rado pjeva.

Pogledajte još

U katedrali slavljena misa za preminule branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Dvadeset i sedma obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška …

Započela Velika devetnica pred blagdan svetog Nikole Tavelića

Na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 2023. godine u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom …

U Cvjetnom domu proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa

Blagdan Uzvišenja svetog Križa  u četvrtak 14. rujna proslavljen je u Domu  za starije osobe …