SINODA 2021.

On line upitnik možete ispuniti na donjoj poveznici

 

https://forms.gle/XtxJMboaXEgfhLc18

 

 

Molitva za sinodu:

Stojimo pred tobom, Duše Sveti,

sabrani u tvoje ime.

Povjeravamo se samo tebi da nas vodiš:

nastani se u srcima našim,

pokaži nam put kojim nam je ići

i nauči nas njime pravo hoditi.

Slabi smo i grješni,

ali ti nas čuvaj da ne budemo nositelji nesklada.

Ne dopusti da nas neznanje odvede na pogrješan put

i da površnost ravna našim djelima.

Udijeli nam da u tebi pronađemo mjesto jedinstva

kako bismo zajedno kročili prema vječnomu životu,

ne udaljujući se nikada od puta istine

ni od onoga što je ispravno.

Za sve to molimo tebe,

koji djeluješ na svakome mjestu i u svakome vremenu,

u zajedništvu s Ocem i Sinom,

u vijeke vjekova. Amen.

 

******************

Što je Biskupska sinoda?

Riječ sinoda dolazi iz grčkog jezika i znači zajedno hodati, zajedno putovati. Ona označava put kojim narod Božji pozvan od Isusa Krista i u snazi Duha Svetoga zajedno hodi i naviješta evanđelje. Sinoda je također odraz naše vjere u Gospodina Isusa koji sebe predstavlja kao ‘put, istinu i život’. Zbog toga su se prvi kršćani nazivali ‘pripadnicima ovoga Puta’.

Kao Crkvenu ustanovu Biskupsku sinodu je utemeljio papa Pavao VI. 1965. g. Ona okuplja sve biskupe svijeta koji se povremeno sastaju sa svetim ocem sa zadaćom da zajedno promišljaju o dogmatskim, moralnim i disciplinskim pitanjima važnim za zajedništvo i poslanje Crkve.

Kada se održava?

Započela je sinodalnim procesom u listopadu prošle godine, a svoj vrhunac imat će na skupštini Biskupske sinode u listopadu 2023.g.

Koja joj je tema?

Tema ove sinode je zajedništvo, sudjelovanje i poslanjeZajedništvo nas podsjeća da smo svi ujedinjeni u istoj vjeri, u ljubavi i jedinstvu Presvetoga Trojstva. Sudjelovanje nas poziva da u međusobnom poštovanju osluškujemo jedni druge, osluškujemo Duha Svetoga i težimo djelovanju za dobro Crkve. Poslanje nas otvara drugima, jer smo poslani svjedočiti Božju ljubav cijeloj ljudskoj obitelji.

Zašto je ova sinoda osobita?

Budući da sinodalnost treba odražavati put cjelokupnoga Božjega naroda, papa Franjo je ovaj put odlučio da sinodalni proces ne bude samo skupština biskupa, već hod na koji su pozvani svi vjernici i na kojemu svaka mjesna Crkva ima bitnu ulogu.

Mogu li i ja sudjelovati?

Ne samo da možeš, nego te Crkva svim srcem poziva da to učiniš. Snagom svoga krštenja pozvan/a si biti aktivni sudionik/ca u životu Crkve. Svi smo pozvani slušati jedni druge kako bismo čuli poticaje Duha Svetoga koji dolazi da bi usmjerio naša ljudska nastojanja, udahnjujući život i životnu snagu u Crkvu i vodeći nas u dublje zajedništvo za naše poslanje u svijetu.

Što točno mogu napraviti?

Prije svega ovaj sinodalni hod svi trebamo pratiti svojom molitvom. Molitva Stojimo pred tobom, Duše Sveti određena je kao molitva ove sinode. Možeš odgovoriti na upitnik kojeg ćeš pronaći na mrežnoj stranici Šibenske biskupije (sibenska-biskupija.hr) ili među tiskovinama u crkvama. Upitnik je anoniman i ne zahtijeva puno vremena. Možeš se uključiti i u neko od organiziranih razgovora i savjetovanja na temu sinode koje će organizirati tvoja župa. Ništa nije obvezno i ni na što nisi prisiljen/a. Tvoj angažman u ovome hodu bit će izraz tvoje želje, tvoje volje i ljubavi da daš svoj doprinos.

Zašto je moje sudjelovanje važno?

Svi kršteni, kako hijerarhija tako i laici, pozvani su biti aktivni sudionici u poslanju Crkve. U krštenju i potvrdi primio/la si Duha Svetoga te posjeduješ različite darove i karizme za obnovu i izgradnju Crkve. Da bi odluke ove Sinode što jasnije odražavale Božju volju, nužan je glas cijelog Božjeg naroda i svakog njegovog člana.

Gdje mogu o sinodi saznati više?

Najviše podataka možeš pronaći na stranici sinoda.hbk.hr.

Pogledajte još

Sveti Nikola biskup slavi se 6. prosinca. U gradu Šibeniku vjernici se tradicionalno okupljaju u crkvi svetog Nikole.

Danas je blagdan svetog Nikole biskupa. U Šibeniku taj blagdan na poseban način slavi se …

VIDEOPRILOG: O došašću govori sestra dominikanka Manes Puškarić.

Blagdan Gospe od zdravlja proslavljen je u Drnišu. Svečano misno slavlje predvodio je fra Jerko Kolovrat.

Blagdan Gospe od Zdravlja danas je veoma svečano proslavljen u župi Gospe od Ružarija u …