Župa Baldekin proslavila Presveto Srce Isusovo.

Župna svetkovina Presvetog Srca Isusova svečano je proslavljena u petak 16. lipnja u šibenskoj gradskoj župi Baldekin. Svečano misno slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, župnik don Tomislav Puljić i još trojica svećenika.

Bog nije po svome Sinu izveo spasenje nekakvim mekušastim predstavama ljubavi, ni suvišnim zamamnim riječima. Moje i tvoje spasenje Sin Božji ostvaruje na križu. Tek probodeno Isusovo srce odaje potpunu sliku Božje ljubavi za čovjeka. Ljubav kojoj nedostaje žrtva, ljubav koja nije spremna podnijeti i žrtvu nije prava ljubav. Upravo je spremnost razdati se, žrtvovati se pravi test ljubavi, kazao je u homiliji  biskup Tomislav Rogić.

Ukazao je kako je žrtva test za istinsku ljubav. U trenucima nedaća života, kad nas zahvati trpljenje, muka, kad zapadnemo u nevolje i još ako nam se učini da posve nedužni moramo podnositi bol, uzrokovanu s bilo koje strane – možda čak od svojih najbližih – upravo tada naša je ljubav, naša vjera u Gospodina na iskušenju. Upravo tada se pokazuje koliko je naša ljubav jaka, koliko je naše srce privrženo Bogu i spremno ljubiti braću oko sebe. I nama je poput Krista proći životnom stazom nevolja i muka, kroz klicanje Cvjetnice, ali i mrkline Velikog Petka, da bi osjetili radost Uskrsnog jutra, da bi se probili do uskrsne svjetlosti koja nema zalaza.  Kad se ove dane molimo: Isuse blaga i ponizna srca, učini srce naše po srcu svome, molimo i za to da u nevoljama života ne posustanemo ljubiti, da nas nikakvo trpljenje i muka ne udalje od ljubavi Božje koja je u nama Kristovom zaslugom.

Biskup je poručio kako je Euharistija srce Crkve, srce Božje ljubavi za čovjeka. U euharistiji Bog je čovjeku poklonio svoje srce. Kristovo je srce za nas probodeno na križu i iz njega poteče krv i voda. Umro je za naše spasenje, dao se probosti. Ali tu nije bio kraj. Uskrišen od mrtvih na rastanku obećava svojim učenicima odlazeći ponovno k Ocu da će s nama ostati do svršetka svijeta. Ostaje s nama, posve bliz. Njegovo probodeno srce ne prestaje izlijevati milost na sve koji mu se obrate. Ostavio nam je trajni spomen svog probodenog srca u svetoj Euharistiji. Po tom sakramentu njegovo srce i dalje kuca za nas i s nama.

Isus želi za nas biti životna radost, snaga za životne borbe, zato ga možemo blagovati svakog dana u svetoj misi.   Samo očima vjere možemo doista prihvatiti predragocjeni dar sakramenta euharistije koji je vrhunac, srce svih sakramenata jer nam Krist u njemu daje sama sebe. Čini od nas zajednicu braće ujedinjene srcem koje kuca za svih. Neugasivi Život koji u sebi nosi daje nam se za stolom Tijela i Krvi, za oltarom, Božjim žrtvenikom na kome se Krist trajno prikazuje, trajno žrtvuje, trajno razdaje. Bog koji je u sebi ljubav sama, ljubav što je Sin svjedoči za Oca, i kako smo čuli u današnjem evanđelju, moli od Oca za svoje vjerne, struji sakramentom euharistije, struji našim župskim zajednicama kad god iskreno slavimo euharistiju, kazao je biskup Rogić.

Kako će opstati obitelj koja nije ujedinjena, koja nije ljubavlju povezana, ili kako veli Pismo: u kojoj nije jedno srce i jedna duša?  Zašto se događaju razdori, rasprave i rastave? Zato što ljudi nisu živjeli ujedinjeni ljubavlju jednog SRCA. Zato što se nisu dali ljubavlju toga probodenog srca promijeniti. Zbog toga se dogodilo podijeljeno srce. Podvojen život. Svi dobro znamo da se ne može sjediti na dvije stolice – kaže narodna poslovica. Jednako tako ne da se jedno živjeti u Crkvi, oko oltara, a drugo na ulici, u obitelji, na poslu, u društvu. Ta nas razjedinjenost srca rastače, raspolovljuje. Samo ako smo svim srcem uz Krista koji se daruje u euharistiji oduprijet ćemo se dvoličnom svijetu. Nećemo dozvoliti da nas uništi njegova podijeljenost. I naše će obitelji biti jedno srce i jedna duša samo ako budu ujedinjene ljubavlju koja struji s ovoga mjesta, s oltara, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Pogledajte još

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …

Proslavljen blagdan sv. Rite u Župi Svih Svetih u Sesvetama. Slavlje je predvodio biskup Tomislav Rogić

Vjernici Župe Svih Svetih u Sesvetama proslavili su u  srijedu 22. svibnja blagdan svete Rite. …

Sprovod i misa zadušnica sestre milosrdnice Lucije (Ane) Jurić.

Sestra milosrdnica Lucija (Ana) Jurić preminula je u subotu  18. svibnja 2024. u 85. godini …