Vazmeno bdijenje u katedrali svetog Jakova.

„Vazmena noć u kojoj se prelistava, iščitava povijest Spasenja, Božji plan i kako je to Bog na čudesan način uvijek tragao za čovjekom, darovao mu život, pobijedio zlo, htio je novog čovjeka koji živi po Božju i k Bogu ide zauvijek. Sve to oslikava bogatstvom simbolike i Božje Riječi ovo uskrsno bogoslužje: svjetlo – voda – pomazanje – živi Kruh s neba i navještaj Uskrsnuća. Večeras smo i mi poput Petra koji s nevjericom ulazi u prazan grob. Što se dogodilo, kamo je Učitelj nestao?“, poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić na Veliku subotu 8.travnja predvodeći obrede Vazmenoga bdijenja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku. Koncelebrirali su gvardijan samostana svetog Frane fra Josip Ivanović, kancelar  don Ivica Boko, župnik župe Baldekin don Tomislav Puljić,  katedralni župnik don Krešeimir Mateša, župni vikar u katedrali don Šime Pleadin i umirovljeni biskup Ante Ivas.

Preko Vazmenog bdijenja biskup Tomislav Rogić podijelio je sakramente kršćanske inicijacije odraslim kandidatima koji su se za sakramente pripremali u župi Presvetog Srca Isusova u Šibeniku. Troje ih je kršteno i krizmano, sedmero je krizmano, a četiri para su i vjenčana. Pripremao ih je župnik župe Presvetog Srca Isusova don Tomislav Puljić.

U homiliji biskup je ukazao ako uzvjerujemo: nema više kraja, nema više straha, nema više neizvjesnosti, nema više tame. U Kristu se ostvaruje punina života i postojanja. Vraća nam se izgubljena slika Božjeg lika što smo ju stvaranjem zadobili. Bog nas zauvijek grli kao svoju ljubljenu djecu, ov vječni Otac pun milosti, milosrđa, ljubavi. Na to smo braćo i sestre pozvani. Tom svjetlu Kristova uskrsnuća svakodnevno trebamo otvarati vrata svoje duše, da nas prosvijetli, očisti, osnaži za sve životne napore i neizvjesnosti, da s njime pobijedimo i zauvijek kraljujemo u kući Očevoj, kazao je biskup Rogić.

Tom izvoru života i svjetla pristupaju posebno večeras naši novokrštenici i krizmanici – da nas Duh Božji prosvijetli i nadahne, učvrsti u životnom izboru svjetla, istine i okrijepi kruhom života što nam ga Uskrsli Spasitelj ostavi za spomen vječni i trajnu vezu s njime. Večeras, na Uskrs ponovno izabiremo Krista za svjetlo svojega života kako bi se i na nama ostvarila Božja obećanja, kako bi doista bili njegov svjedoci u ovome svijetu i baštinici uskrsne pobjede koja nema kraja, poručio je biskup Rogić.

Pogledajte još

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …

U šibenskoj bolnici proslavljen Svjetski dan bolesnika.

Svjetski dan bolesnika u Šibenskoj biskupiji proslavljen je u ponedjeljak  12. veljače, misnim slavljem u …