Obredi Velikog petka u katedrali svetog Jakova.

Obrede Velikoga petka u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, 7. travnja predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz sudjelovanje katedralnog župnika don Krešimira Mateše,  župnog vikara don Šime Pleadina, kancelara don Ivice Boke i umirovljenog biskupa Ante Ivasa. . Nakon prostracije i šutnjom iskazane počasti Kristu umrlom na križu za spas svijeta, uslijedila je služba čitanja i pjevanje Muke. Prije poklona križa koje je pratilo pjevanje tradicionalne tužaljke „Puče moj“ i obreda pričesti, uslijedila je homilija koju je izrekao biskup Tomislav Rogić.

Sin Božji donosi spasenje preuzimajući na sebe sve teškoće ljudskog življenja. Ono što često zaboravimo: On to čini dragovoljno! – Oče, budi volja tvoja! – Poslušan do smrti na križu! – On je naše boli ponio, krivicu našu na se uzeo, njegovom se modricom izliječismo, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako Krista slijediti znači nositi svoj svakodnevni križ. Često se pitamo kako? Zar Krista slijediti ne znači imati Svemoćnoga da riješi sve moje probleme, boli, nevolje, nesreće…? Sin Božji nije došao biti samo čudotvorac. Istina, činio je čudesa da bi ljudi povjerovali u njega, da bi im posvjedočio svoje Božansko podrijetlo. Ali sam je izabrao križ kao svoju posljednju pouku. Sve što je Isus rekao, učinio i podnio za naše spasenje ima za cilj pokazati nam kako nositi svoj svakodnevni križ. Biti kršćanin ne znači izbjeći svaku bol i patnju nego ju podnijeti s nadom u spasenje. Nositi svoj svagdašnji križ, po prvoj lekciji: poslušnost Ocu i dragovoljno prihvaćanje onoga što nam je Bog namijenio. To ne znači da patnju tražimo, da nevolje želimo – ne. Ali kad one dođu, kad nas Bog kuša, kad je u pitanju naša vjera, onda ih prihvaćamo s pouzdanjem da ni smrt na križu nije bila kraj, nego je Isus za nas smrt pobijedio, a svaku muku učinio izvorom spasenja za sve ljude. I ja dakle mogu nadopuniti djelo spasenja ako svoj životni križ nosim s pouzdanjem, s vjerom da je spasonosan za mene i ljude oko mene, poručio je biskup Rogić.

Slijediti Krista znači nositi svoj svakodnevni križ, bez mrmljanja, dragovoljno i s pouzdanjem. Tada ljudska patnja dobiva smisao, križ postaje sredstvo spasenja, a vjera, snaga za život. Doista veće snage u život čovjeka nema! Na koncu: – Sve je u drvo tvoga križa urezano. Kleknimo stoga danas, na Veliki petak, dan Isusove smrti na križu, ponizno i skrušeno pod Kristov križ i dopustimo da njegova žrtva od nas učini nove ljude, Kristove, kršćane koji žive i svjedoče. Viseći na križu Božji Sin zauvijek je raširio svoje ruke da primi k sebi svakoga od nas, zaključio je biskup homiliju.

Obredi Velikog petka u katedrali svetog Jakova završili su procesijom sa križem oko katedrale.

Pogledajte još

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …