U župi Varoš proslavljeno je Ime Isusovo. Tim slavljem zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u gradu Šibeniku.

U šibenskoj gradskoj župi Varoš u petak  14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je blagdan Imena Isusova. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi Gospe van grada predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirali su svećenici koji poslužuju župu Varoš: pastoralni suradnik fra Josip Klarić, župni vikar fra Nikola Žulj i župnik fra Filip Milanović Trapo. Slavljem Imena Isusova zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u župi Varoš i gradu Šibeniku.

Stariji ljudi znali su reći kad bi nešto teško doživjeli, sa nekim se zlom susreli, iznenađeni bez riječi ostali, onda bi samo progovorili: Ime Isusovo, pa bi potiho dodali – oslobodi nas, spasi nas, udalji to od nas, pomozi nam. Ili jednostavno: Ime Isusovo budi s nama! – to će otkloniti svako zlo jer se Spasitelju utječemo. Ime Isusovo tako je bilo početak molitve, razmišljanja, postavljanja prema nekoj osobi ili događaju. Zapravo, stavljanje sebe i svojih na Božju stranu, pod Spasiteljevo okrilje, u njegovu zaštitu. Ili na početku nekog posla, činio se uvijek znak križa i zazivalo Ime Isusovo, da započeti posao bude učinjen na dobro, na blagoslov, da sve krene po dobru: u Ime Isusovo! To je značilo opredjeljenje za dobro, za Božje. Ne može se zlo činiti u Ime Isusovo – to je onda laž, sablazan, svetogrđe koje ne može na dobro izaći. U Isusovo ime može se samo dobro činiti, kazao je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

Naglasio je kako živjeti u Ime Isusovo, znači živjeti spasenje koje nam je darovano. Znači prihvatiti oproštenje kojim Bog meni grijehe oprašta, pa da i ja opraštam svojoj braći i sestrama. Znači živjeti ljubav kojom je Bog mene uzljubio, da kršćanskom – Kristovom ljubavlju ljubimo jedni druge. A ljubav drugome zla ne čini, ni nepravde, ni svađe, ni krađe, ni nevjernosti, ni nesloge. Živjeti Ime Isusovo danas znači misliti jedni na druge, vjerovati da svaka nevolja ima svoj kraj i da se u svemu na boga oslanjamo. Živjeti po Imenu Isusovu, znači dopustiti da nas ono stalno s Bogom jedinim povezuje, u dobroti i milosti Božjoj očuva, uvijek pravi put pokaže. Ime Isusovo, koji si vječni, a postao si rođeno djetešce da nas životom vječnim obdariš, učini da čovjek današnjice, naše obitelji i naš narod – da se životu okrenu i uvijek tvoju milost traže i s njom sve poteškoće savladaju, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …