U katedrali svetog Jakova slavljena misa za mir u Ukrajini.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u katedrali svetog Jakova u Šibeniku u četvrtak 2. ožujka predvodio je misno slavlje  i euharistijsko klanjanje za mir u Ukrajini.  Do misnog slavlja došlo je na  inicijativu Vijeća europskih biskupskih konferencija da se tijekom Korizme svakodnevno u jednoj biskupskoj konferenciji slave svete mise za sve žrtve rata u Ukrajini i za mir u toj zemlji. Svakoj biskupskoj konferenciji dodijeljen je jedan dan u kojem bi se služila sveta misa  za žrtve rata i za mir u Ukrajini. – Hrvatskoj biskupskoj konferenciji dodijeljen je četvrtak, 2. ožujka.

Danas molimo na nakanu: da zavlada mir, da prestane rat, da prestanu razaranja i sukobi, da se sukobljene strane zaustave u svom obračunavanju i pronađu mirna rješenja, da zacijele rane, da se vrati mir u ljudska srca i da se počne živjeti novim životom na radost postojanja i svih darova Božjih, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Potom se osvrnuo na misna čitanja. Knjiga Esterina iz Staroga Zavjeta govori o oslobođenju naroda posredstvom jedne žene, Estere. Odlomak koji smo čuli, Esterina je molitva. Obuzeta smrtnom tjeskobom – kakve svakako ima puno u Ukrajini i po drugim stranama svijeta gdje bjesne ratovi – utječe se Gospodinu i sve svoje pouzdanje stavlja u Njega: „Gospodine moj, kralju naš, ti si jedini! Dođi u pomoć meni koja sam sama, kojoj nema druge pomoći do tebe, jer opasnost je moja kao na dlanu. – Sjeti se, Gospode! Objavi se u vrijeme naših jada i ohrabri me, o kralju bogova i vladaru svakoga gospodstva! – A nas oslobodi rukom svojom i dođi u pomoć meni koja sam sama i nemam nego tebe, o Gospode! “ Estera bi uslišana i narod spašen, kazao je biskup Rogić.

Potom se osvrnuo na psalam.  Vjerovati u uslišanje i zahvaljivati Bogu dok još čekaš da Bog čuje tvoju molitvu i da ju primi, usliši i preokrene udes kojega se bojiš. Isus u evanđelju uči upravo takvoj molitvi. „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se! Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu koji kuca otvorit će se“.  Zato večeras vapimo, kao Estera iz nevolje, kao psalmista s pouzdanjem u uslišanje, potaknuti Isusovim pozivom da kucamo, molimo, ištemo ljubav Božju koja je kadra promijeniti udes. Daj Gospodine da ljudi jedni drugima čine samo dobro, kako si nas Ti učio, kazao je biskup Rogić.

Pogledajte još

Krštenje petog dijeteta u obitelji Franke i Šime Škevina u župi Betina.

Šibenski biskup Tomislav Rogić je u nedjelju 24.rujna u župnoj crkvi  svetog Frane u župi …

“Hrvatska žena Šibenik” proslavila 30. obljetnicu djelovanja.

Udruga Hrvatska žena Šibenik u subotu 23. rujna svečano je proslavila 30. obljetnicu djelovanja. Program …

Molitva mladih za Grad i Biskupiju.

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije upriličeno je …