U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, Zablaće, Meterize, Bilice, Zaton;  te samostana svetog Lovre i svetog Frane prigodom blagdana svete Cecilije, zaštitnice glazbenika, okupili su se u srijedu 22. studenoga u katedrali Svetog Jakova na zajedničkom misnom slavlju. Euharistiju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Združenim zborom koji je pjevao preko misnog slavlja dirigirala je voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Jelena Mikulandra, a za orguljama je bila Ema Huljev.

Gledajući život svete Cecilije, bolje razumijemo što Isus misli kada kaže: „Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj križ i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga.“ Sveti mučenici svjedoče za Boga, svjedoče snagu ljubavi koja se pretače u veličinu žrtve, a sveta Cecilija svemu tome pjeva. Radosno križ prihvaća i predaje se u ruke Božje, poručio je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

Bogu na čast pjevati, svetoj liturgiji služiti poziv je i čast, obaveza i odgovornost. Ne može od Boga ostati nezamijećeno, milostima neuzvraćeno ako to činimo čista srca Bogu na slavu i za naše spasenje. Sveta Cecilijo, koja si svojim životom i mučeništvom pjevala hvale Gospodnje i koju Crkva časti kao zaštitnicu glazbe i pjevanja, pomozi nam svjedočiti našim glasom i zvukom naših instrumenata, onu radost srca koja nam dolazi od vršenja Božje volje; onu ushićenost pjeva Bogu na slavu i zahvalu; onu nadu punu besmrtnosti, zagledanu u vječnost; onu vjernost koja nas trajno veže uz Kristovu ljubav i njegovo spasenje onu snagu molitve u potrebama i onaj trud živjeti vjeru u Trojedinog Boga koji se u svom Sinu objavio i spasio nas, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Na kraju misnog slavlja zauzetom vjerniku i angažiranom crkvenom pjevaču i orguljašu Rafelu Lovriću Caparinu biskup Rogić uručio je srebreni medaljon izrađen prigodom 725. obljetnice od osnutka Šibenske biskupije. Kako je biskup naglasio medaljon je uručen zbog iznimnih zasluga i nesebičnog darivanja Rafaela Lovrića Caparina koji godinama svira i pjeva ne samo u katedrali svetog Jakova nego i po ostalim šibenskim crkvama. Isti medaljon je dobila i dugogodišnja voditeljica Mješovitog katedralnog zbora Jelena Mikulandra.

Pogledajte još

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …

U katedrali svetog Jakova na Čistu srijedu ili Pepelnicu euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić

Misno slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, u katedrali svetog …

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …