Svetkovina Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira proslavljeni u šibenskoj katedrali

Šibenski biskup Tomislav Rogić na Novu Godinu u ponedjeljak 1. siječnja predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova. Uz biskupa koncelebrirali su kancelar  don Ivica Boko i katedralni župnik don Krešimir Mateša, te umirovljeni biskup Ante Ivas.

Evanđelje spominje pohod pastira u Betlehemskoj štalici, njihovo divljenje i radosti. Zapisa nam sv. Luka: „Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu.“ Eto nam puta u Novu godinu. Da i mi u novom vremenu prebiremo što smo sve od Gospodina primili, kad smo bili najradosniji, kad smo najdublje doživjeli blizinu Božju, njegovo milosno djelovanje u svom životu ili snagu Duha za životne borbe. To prebiranje u srcu pretakat će se u nove molitve i biti nam stalno ohrabrenje u vremenu i zadacima koje će nam Bog postaviti u Novoj 2024. godini. Što god da smo u minuloj godini prošli neka nas ispuni zahvalnošću jer je Gospod dao da to prebrodimo, ustrajemo i nastavimo dalje. Neka nas prožme novost što je donosi Bogorodica. Njezina vjera i pouzdanje u tek rođenog Spasitelja, kazao je biskup Tomislav Rogić u homiliji.

U nastavku je vjernicima prenio poruku pape Franje  za Dan Mira, a najavio je i Godinu molitve kao pripravu na Svetu godinu velikog Jubileja 2025 godina od Isusova rođenja..

Naglasak stavljamo na poticanje svakodnevne osobne molitve kao učvršćivanja svoje povezanosti s Bogom, osobito pod vidom redovitog ispita savjesti sa tri sastavnice: zahvalnost, molitva za oproštenje i molitva za pomoć. Drugi je poticaj na molitvu u obitelji, molitvu krunice, neku pobožnost koja se gaji u pojedinoj župi, barem jedna večer tjedno u kojoj će obitelj zajedno moliti. Treći poticaj je na župno zajedništvo i sakramentalni život. Hrvatska katolička obitelj dnevno moli i ide nedjeljom slavi svetu misu! Nastaviti razvijati svijest o važnosti nedjeljne euharistije za svakoga, za svaku obitelj i župnu zajednicu u cjelini. Neka svaka župa ima jedanput u godini cjelodnevno klanjanje (od jutra do navečer), dan koji je pojedinoj župi najprikladniji, kazao je biskup Rogić.

U Novoj godini želim vam Blagoslov Gospodnji, a Blagoslov Gospodnji jest da te čuva Bog, da te licem svojim obasja – to znači da je uvijek s tobom, u tvojoj blizini. Milostiv neka ti bude – oprosti i zacijeli rane grijeha. I na kraju. Pogled svoj svrne na te darujući ti mir, zaključio je biskup homiliju.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …