U katedrali svetog Jakova biskup Rogić predvodio misu zahvalnicu.

Misu zahvalnicu za proteklu kalendarsku godinu na Silvestrovo i na blagdan Svete obitelji u nedjelju 31. prosinca, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Svečanim “Tebe Boga hvalimo” vjernici su zahvalili Gospodinu za sve dobro u Šibenskoj biskupiji u 2023. godini.

Kad je Bog čovjeka stvarao, stvara ga kao muško i žensko, na svoju sliku, da bude odraz Božjega bića. U čemu je taj odraz najuzvišeniji, gdje je čovjek najbliže Božjem biću? Po tome što ima razum. Po tome što ima slobodnu volju i može birati. Po tome što može raditi i tako nove oblike ostvarivati. Ali najviše je odraz Božjega bića jer je stvoren za vječnost, a ne za prolaznost. I na tom putu do vječnosti njegovo je dostojanstvo Bog uzdigao tako visoko, da ga je po daru spolnosti, po tome što je stvoren kao muško i žensko, da se iz ljubavi muža i žene rodi novi život, novo biće uzdigao na razinu sustvoritelja. Suradnika u stvaranju novog života. Što se s time može mjeriti? Svemirski brod?Nosač aviona, neboder, nuklearna centrala, automobil na struju i ne znam kakvo dostignuće uma i tehnike, ljudskih sposobnosti da gospodari stvorenim svijetom, ne može se mjeriti sa rađanjem novog života, bića kojega prije nije bilo. Života koji se rodio, novog djelića vječnosti koji je ostvaren u ljudskom biću, čovjeku, slici Božjoj, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako svijet u kojem živimo sve češće i sve bolnije zanemaruje ljudsko dostojanstvo, obezvrjeđuje ljudski život, odbacuje Božji naum s čovjekom, a onda i Boga samoga pa se zato usudi na svaku moguću manipulaciju, iskrivljivanje, poništavanje čovjeka, osobito onog slabog, bolesnog, malenog i nezaštičenog. Ako odbacimo ovaj temelj ljudskog dostojanstva, na slici Božjoj i naumu Božjem s čovjekom, onda čovjek gubi svoje dostojanstvo jer ga više nema na čemu utemeljiti.

Ova sveta misa ujedno je i misa zahvalnica za proteklu godinu, koju smo u cijelosti posvetili krepošću zahvalnosti Bogu za 725. godina naše Šibenske biskupije. Valja dragom Bogu zahvaliti što smo ju proživjeli u miru i što nas nisu snašle velike vremenske nepogode. Ne smijemo zaboraviti zahvaliti na toliko toga dobrog i lijepog što svaki dan od Boga primamo: dobrota i milosrđe njegovo nije presušilo. Oni se obnavljaju svako jutro“, poručio je biskup Rogić.

Na ovoj svetoj misi spominjemo važnije događanja u našoj biskupiji. Svaka služena sveta misa po našim crkvama razlog je naše zahvalnosti što smo mogli Boga slaviti u slobodi, što su se svi planovi obilježavanja Godine zahvalnosti ostvarili. Bili smo domaćini: susreta biskupijskih misijskih animatora iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, godišnje trajne formacije djelatnika katoličkih škola u Hrvatskoj (500 sudionika), dva susreta Zlatne harfe u crkvi sv. Frane. međunarodnom susretu katoličkih univerziteta što je organiziralo HKS iz Zagreba, posebni gosti su bili Ukrajinsko sveučilište i bogoslovi u KŠC, međunarodnom susretu mreže mladih po pitanju bioetike i vjerničkih pristupa toj tematici u KŠC.

Biskup je iskazo posebu radost za devet obitelji koje su u ovoj godini krstili neki peto a neki šesto dijete. Ukazo je i na cijeli niz događanja vezanih uz Godinu zahvalnosti. Proslavili smo svete krizme po svim župama, blagdan Cvjetnice, Tijelova, spomen službenice Božje Majke Klare, sv. Mihovila, sv. Nikolu Tavelića, Uskrsne i Božićne blagdane, župne patrone, kazo je biskup.

Naglasio je kako pogled unaprijed zahtjeva vjeru u Božja dobročinstva. Iz nevolja možemo izaći Božjom pomoću koju ćemo u poniznosti srca moliti. A to je ono najvažnije da se Bogu vratimo i dušu spasimo za vječnost. Krepost zahvalnosti na tom putu puno će nam pomoći. Zahvalnost je vrlina koja nam jasnije daje vidjeti Božju naklonost, daje prepoznati darove koje nismo zaslužili a primili smo ih. Godinu pred nama prozvat ćemo Godinom molitve i pozvati sve vjernike da se ujedinimo svaki mjesec oko jedne molitvene nakane. Na taj način kanimo se pripremati s cijelom Crkvom za Svetu godinu, veliki Jubilej 2025. godina od Isusova rođenja, zaključio je biskup Rogić.

Pogledajte još

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …

U katedrali svetog Jakova na Čistu srijedu ili Pepelnicu euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić

Misno slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, u katedrali svetog …

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …