Na splitskom groblju Lovrinac pokopan je fra Silvestar Bota.

U srijedu 14. lipnja 2023. godine u franjevačku grobnicu na splitskom groblju Lovrinac pokopan je fra Silvestar (Stanko) Bota, franjevac Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Sprovodne obrede za pokojnog fra Silvestra na splitskom gradskom groblju Lovrinac predvodio je fra Mario Radman, gvardijan Samostana sv. Ante Padovanskog u Šibeniku na Šubićevcu, čiji je fra Silvestar bio član. Na sprovodu je sudjelovao šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, provincijal fra Marko Mrše, sedamdesetak braće franjevaca i četrdesetak časnih sestara, fra Silvestrova rodbina, župljani fra Silvestrovoga rodnog Prugova i drugi prijatelji iz mjesta gdje je fra Silvestar pastoralno djelovao. Nakon sprovodnih obreda uslijedilo je misno slavlje u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja, Samostana o. Ante Antića u kojem je fra Silvestar proveo svoje posljednje dane.

Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, a koncelebrirali su fra Marko Mrše, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, fra Zoran Kutleša, provincijski vikar, fra Mario Radman, gvardijan u Šibeniku, fra Domagoj Volarević, gvardijan u Splitu na Trsteniku, i još pedesetak svećenika. Slavlje su animirali bogoslovi Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Dok ispraćamo našeg fra Silvestra, ovom svetom misnom žrtvom zahvaljujemo Bogu za njegov život, za njegovo služenje, za svjedočanstvo vjere i strpljivosti u bolesti, u prihvaćanju križa. U Šibenskoj biskupiji ostavio je veći dio svojeg života u više župa i na različitim službama. Osobno pamtit ću ga kao dobroćudnoga starijeg redovnika koga sam upoznao u njegovim poznim godinama i onemoćalog od bolesti. Ali svaki susret je bio srdačan pozdrav s poštovanjem i radošću susreta. Molimo se svemogućem Bogu, koji je slavu Uskrsnuća očitovao u svome Sinu Isusu Kristu i snagom Duha Svetoga poveo Crkvu prema obećanoj domovini na nebesima, da mu u svome beskonačnom milosrđu milostivo oprosti svaku ljudsku slabost i nedostatak. Isto tako da ga Svemogući obilato nagradi za svaku podnesenu žrtvu, za svaki navještaj uskrsne nade, za svako slavljenje svetih tajni po kojima je Bog dolazio u susret svojim vjernicima po fra Silvestrovu služenju, poručio je u homilji biskup Tomislav Rogić.

Oproštajni govor na samom kraju uime braće franjevaca održao je provincijal fra Marko Mrše, a uime samostanske obitelji na Šubićevcu oprostio se gvardijan fra Mario Radman.

Pogledajte još

U katedrali slavljena misa za preminule branitelje i biskupa Srećka Badurinu.

Dvadeset i sedma obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška …

Započela Velika devetnica pred blagdan svetog Nikole Tavelića

Na blagdan Gospe Žalosne 15. rujna 2023. godine u crkvi sv. Frane i Hrvatskom nacionalnom …

U Cvjetnom domu proslavljen blagdan Uzvišenja svetog Križa

Blagdan Uzvišenja svetog Križa  u četvrtak 14. rujna proslavljen je u Domu  za starije osobe …