Šesti petak pred Tavelićev blagdan. Misno slavlje predvodio je don Šime Pleadin.

Dana 21. listopada o.g. šesti petak u nizu Devet petaka u pripravi za blagdan sv. Nikole Tavelića, prvoga hrvatskoga kanoniziranog sveca, svetu misu u njegovu Svetištu predslavio je don Šime Pleadin, mladomisnik i župni vikar u Župi sv. Jakova u Šibeniku (Katedrala). Prije početka misnoga slavlja okupljene vjernike i predslavitelja pozdravio je fra Josip Ivanović, gvardijan i rektor Svetišta.
Osvrćući se na liturgijska čitanja i snagu Božje riječi u svetačkim životima don Šime je istaknuo kako smo pozvani “dozvoliti Bogu da me oblikuje prema svome krotkom i poniznom srcu. Poziv kojim smo pozvani jest poziv na svetost odnosno poziv na život u zajedništvu s Bogom koje se gradi na činjenici da doista svi imamo jednog Oca na nebesima Oca čija je zemlja, kako kaze psalam, i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive”.
 “Krist nas upravo poziva da prepoznavajući sredstva spasenja u vremenu i mjestu u kojem se nalazimo opravdamo svoj put svetosti kojim nam je ići” – istaknuo je Pleadin i nastavio: “Isto kao što je sveti Nikola za čiju se svetkovinu spremamo prepoznao u svome vremenu Krista u ljudima koji ga okružuju želeći ih privesti u zagrljaj Oca nebeskoga pozvani smo i mi po njegovu uzoru koračati putem kojim je Krist prošao znajući da je to jedini put svetosti i zajedništva djece Božje sa svojim Ocem na nebesima.”
U svoje zaključku don Šime je pozvao sebe i okupljene: “Hrabo koračajmo putem Isusa Krista te umirući sebi dozvolimo Bogu da živi jer u tome je posebnost svetaca, na to smo pozvani, to je Božja volja za sve nas: biti svet u svemu življenju. Često se znamo i to s pravom ponositi što je prvi hrvatski kanonizirani svetac naš sugrađanin, pa zasto ne bi bio još koji naš sugrađanin svetac? Pa upravo se ta svetost – ovdje i sada – tiče i tebe i mene.”
Vjernici grada Šibenika i hodočasnici od 16. rujna pripremaju se za blagdan sv. Nikole Tavelića. Pobožnost započinje u 18.00 sati, a sveta misa u 19.00 sati. Sedmi petak ove devetnice (28. listopada) predslavi fra Ante Udovičić, župnik Župe Gospe van Grada u Šibeniku.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …