Biskup Tomislav Rogić slavio misno slavlje za sudionike „Camino Šibenik tjedna“

Na području Šibenske biskupije od 18. do 23. listopada održan je „Camino Šibenik tjedan“. Riječ je o događaju koji je organizirala Bratovština sv. Jakova iz Zagreba koja okuplja vjernike povezane oko sv. Jakova i hodočašća koja se vezuju uz spomenutog svetca.

Hodočasnici su na području Šibenske biskupije pratili puteve hrvatskih hodočasnika koji su još od 1203. godine baš iz ovih krajeva, hodali putevima sv. Jakova prema Santiagu de Composteli. Kroz šest dana hodočastili su od Marine do Pirovca. U nedjelju 23. listopada posljednji dan „Camino Šibenik  tjedna“  započeo je u ranim jutarnjim satima u katedrali svetog Jakova. Tu je za hodočasnike misno slavlje predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Poručio im je kako hodočastiti svetom Jakovu znači utjecati se njegovu zagovoru da nam od Boga isprosi snagu vjere kojom se odazvao i slijedio Isusa. Značilo bi moliti ga da nam bude pratilac u hodu za Isusom, da nam pomogne naše svakodnevne životne korake, naš životni hod jasnije usmjeriti prema vječnosti, prema Bogu. Pomoći nam da idemo stazom evanđelja, bratskog zajedništva, stazom istine i poštenja. Stazom koje se nećemo morati sramiti kad stanemo pred lice Božje, poručio je biskup Rogić.

Hodočastiti, kako to igra riječi u našem jeziku sugerira, znači hodom častiti, odati počast, pokazati poštovanje, uložiti trud i napor da se dođe do onoga do koga nam je stalo. Zapravo hodočašće se pretvara u vježbanje života, trening života. U hodu doživljavamo napor i muku, traženje cilja, borbu sa željom ustrajati do kraja. Završetak puta, ostvareni cilj donosi nam radost. Hodom častiti da bi se moglo časnije kroz život hoditi. Hodočašće može imati puno motiva. Onaj iskreni vjernički motiv uvijek u sebi sadrži kajanje u poniznosti srca, zahvalu za primljena dobročinstva i žarku molitvu za neku potrebu, milost ili za osobu, za koju opet od Boga molimo milost. Motivi hodočašća postaju naši zavjeti, nakane i obećanja predana Bogu, kazao je između ostalog biskup Tomislav Rogić hodočasnicima.

 

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …