Proslavljen blagdan sv. Nikole Tavelića nebeskog zaštitnika Lišana.

Svečanom procesijom i euharistijskim slavljem, 14.studenog  u crkvi  Sv. Nikole Tavelića u Lišanima  uz sudjelovanje mnoštvo vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljen je nebeski zaštitnik Lišana  sv. Nikola Tavelić. Slavlje je započelo procesijom oko crkve. U procesiji su se izmjenjivale litanije , pučki napjevi i mladići u narodnim nošnjama nosili su procesijsku sliku sv. Nikiole Tavelića.  Misno slavlje predvodio don Marinko Mlakić  generalni vikar Šibenske biskupije u koncelebraciji  s  župnikom fra Božom Mandarićem, fra Ivanom Režićem i don Nikolom Dučkićem župnikom Kistanja. Prije početka misnog slavlja don Marinko Mlakić otkrio je i blagoslovio sliku sv.Nikole Tavelića koja je bila izložena u bazilici sv.Petra u Rimu , čija je kopija blagoslovljena i vraćena na njeno prvotno prijeratno mjesto unutar crkve sv.Nikole Tavelića. Autor slike je akademski slikar Nebojša Dimovski iz Mostara.

Idejni začetnik  izrade kopije  te povijesne slike je župnik Lišana fra Božo Mandarić, koji je to  uz pomoć župljana ove župe i prijatelja realizirao. Činom blagoslova kopije povijesne slike sv.NikoleTavelića mučenika, ovoj crkvi i svetištitu povraćen je njihov kulturni i duhovni identitet.Ono što ovu crkvu i svetište čini posebnim jest činjenica da čuva povijesnu memoriju na čin kanonizacije sv. Nikole Tavelića, čašćenjem slike (kopije) koja je tog velikog dana 1970. godine bila u bazilici sv. Petra u Rimu. Uz veliku sliku dimenzijs 200 x 170 cm , isti autor naslikao je i identičnu sliku za čašćenje u procesiji dimenzija 90 x 70 cm. Obje slike koje će krasiti crkvu sv. Nikole Tavelića u Lišanima izrađene su tehnikom ulja na platnu.

– Sv. Nikola mučenik živa je slika svoga hrvatskog naroda koji kroz mnoga stoljeća svoje povijesti živi mučenički radi svoje vjere, gažen i mrcvaren, bacan u tamnice raznih europskih i svjetskih sudišta, tjeran sa svojih ognjišta u ropstva i tuđine. Ova pandemija Korone je dar od Boga ,  da pokažemo kako možemo biti vjerni Bogu i svojoj crkvi poput sv. Nikole Tavelića u ovakvim nevoljama. Neka nam današnji blagdan i ova lijepa prigoda blagoslova slike našeg zaštitnika bude poticaj ,  da promišljamo o vlastitoj svetosti i vjernosti Bogu, kazao je u nadahnutoj propovjedi don Marinko Mlakić

Za vrijeme slavlja mješoviti župni crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom  tradicijskom napjevu župe Sv. Mihovila Lišane. Crkveni zbor mladih djevojaka  uveličao je  su misno slavlje i oduševili sve nazočne s vrhunskim izvedbama psalama i duhovnih pjesama.

Crkva Sv. Nikole Tavelića podignuta je 1977. g. prema nacrtu arh. Vinka Galića kao zavjetno svetište, a posvećena je godinu kasnije. To je bila betonska građevina obložena kamenom u obliku oktogona. Crkvu je, uz pomoć naroda, podigla Provincija .  Crkvu su srbočetnici tijekom domovinskog rata do temelja porušili.  Na njezinim temeljima položen je 17. srpnja 1996. g. kamen temeljac za novu crkvu. Crkva je izgrađena sa zvonikom zahvaljujući pomoći Provincije i Rottenburške nadbiskupije. Crkva je s okolišem dovršena 2003. g. Župi sv. Mihovila Lišane pripadaju mjesta Lišane, Vukšić, Bulić, Prović i Ostrovica.

Na kraju misnog  slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je don Marinku Mlakiću , braći   svećenicima, župnom mješovitom zboru,  nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine zaštitnika Lišana sv. Nikole Tavelića. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su na groblju molili i zapali svijeće za svoje pokojne. Lišančani  i njihovi gosti uz bogat  blagdanski stol s pjesmom su proslavili svog nebeskog zaštitnika sv.Nikolu Tavelića .

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane

Pogledajte još

U Kninu održano županijsko (biskupijsko) natjecanje iz vjeronauka.

U OŠ dr. Franje Tuđmana u Kninu u četvrtak 16. ožujka 2023. održana je županijska …

Priredba povodom Dan Katoličke osnovne škole u Šibeniku

Obilježavanje i proslava 15. obljetnice djelovanja Katoličke osnovne škole u Šibeniku započelo je u školi …

Održana rekolecija svećenika Šibenske biskupije na temu „Unutarcrkveni otpori u vremenima krize. Moralno – etički aspekt. “ govorio je dr. fra Ante Bekavac.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. ožujka u prostorijama Svetišta …