Zavrsetak molitvene osmine vjeroučenika župe sv. Jakova za pokojne.

Oprosti za pokojne ostvaruju se po Crkvi koja se snagom vlasti vezivanja i odrješivanja, što ju je dobila od Isusa Krista, zauzima za kršćane te im otvara riznicu zasluga Krista i svetaca da od Oca milosrđa dobiju otpuštenje „vremenitih kazni“ za grijehe… (usp. KKC 1471.-1479). U skladu s tim naukom Crkve, na spomendan Svih vjernih mrtvih te u svim danima od 1.-8. studenog, a od lani i u sve dane mjeseca studenog, vjernici mogu u svim crkvama dobiti potpuni oprosti za svoje pokojne, uz određene uvjete za dobivanje oprosta.

Već nekoliko godina u katedralnoj župi sv. Jakova u Šibeniku župnik don Krešimir Mateša motivira vjeroučenike na redovitu molitvenu osminu za pokojne.  Djeca su redovito dolazila na večernje sv. Mise i molila za pokojnog člana iz svoje uže ili šire obitelji. Najredovitije vjeroučenike poveli su u pohod susjednom Trogiru na uočnicu sv. Ivana Trogirskog, 13. studenog 2021. U pratnji su, uz župnika bili Hrvoje Škarica i s. Mandica Starčević. U katedrali sv. Lovre dočekao ih je don Dražen Balić, župni vikar te ujedno kapelan Sestara benediktinki kao i župnik Drvenika Velog i Malog. Poveo ih je najprije u razgibavanje penjanjem na zvonik katedrale. Zatim su čuli sve o samoj katedrali koja je i pod zaštitom UNESCA te su obišli i njezinu riznicu i krstionicu. Pomolili su se pred moćima sv. Ivana Trogirskog koje su izložene u katedrali.  U nastavku obilaska Trogira posjetili su Sestre benediktinke u samostanu i crkvi sv. Nikole. Dočekala ih je s. M. Katarina Zrno. Približila je hodočasnicima ukratko povijest samostana i crkve, dnevni red sestara te djelatnosti njihove male zajednice. Na poticaj i pitanje gostiju posvjedočila je o svom zvanju i dolasku u zajednicu sestara benediktinki.

Pri povratku kući pohodili su Gospu od Loreta na brdu Gaj blizu Primoštena. Visok i strmi uspon nije omeo nakanu dolaska u blizinu kipa visokog 17,30 m. Nakon zajedničke molitve za pokojne u podnožju kipa, povratak kućama ostvaren je prije velikog grmljavinskog nevremena.

izvor: www.sibenskefranjevke.hr

Pogledajte još

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio slavlje u Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku.

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku na svečev blagdan, 14. studenoga, svečano euharistijsko …

U samostanu svetog Frane predstavljena monografija „Sveti budite“

U Nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u petak 12. studenoga, u sklopu trodnevnice pred svečev …

“Protivimo se prisilnom cijepljenju i tražimo neinvazivno testiranje”, poručili hrvatski biskupi.

Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije uputilo je poruku naslovljenu „Je li cjepivo protiv Covida-19 moralno …