Proslava svetkovine svetog Petra i Pavla u župi Vidici.

„Prošle su 31 godina od osnutka župe i 20 godina od posvete ove crkve sv. Petra na Vidicima. U Godini smo zahvalnosti za 725 godina Šibenske biskupije sa željom da prepoznajemo Božje darove, milosti i prisutnost u našim životima, te da izgrađujemo zajedništvo u našoj biskupiji, župama i obiteljima“, poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu svetog Petra i Pavla u četvrtak  29. lipnja, u šibenskoj gradskoj župi Vidici prigodom proslave župnog nebeskog zaštitnika.

U homiliji biskup je poručio da slaveći velikane vjere sv. Petra i Pavla, Crkva vjernike poziva da promatraju njihov život, da razmatraju njihovu vjeru i nasljeduju njihov primjer u svom  životu, kako bi mogli biti slava Božja u ovome svijetu kao što su to bili sv. Petar i sv. Pavao.

Potom je biskup citirao evanđeoski ulomak u kojem Isus pita učenike „Što vi kažete, tko sam ja“ Petar uzima riječ. On već tada zna. Dobio je tu milost od Boga. Ti si Krist – Pomaznik – Sin Boga Živoga. Isusov odgovor na to je blago tebi Šimune jer ti je darovana ta spoznaja, ne po tijelu i krvi, ne tvojom zaslugom i pameću, nego darom s Neba. Zato ćeš postati Stijena na kojoj će biti utemeljena Crkva.

Tako je već 2000 godina, kazao je biskup Rogić. Kolike oluje, kolike nevolje, kolike slabosti, grijesi i propusti, koliki progoni, želja za uništenjem onih koji idu za Kristom kroz stoljeća – do danas. Crkva stoji i uvijek jača kad prođe kroz nevolje i pročišćenja. I danas je tako. U tome je čudo Božje blizine i snaga Crkve: utemeljena je na Kristu, on je taj zaglavni kamen. Ne snagom ljudskom nego snagom Božjom. To su i Petar i Pavao svjedočili, za to su život dali. Na njihovoj vjeri i mi se danas grijemo. Tolike generacije i stoljeća naroda Božjeg iznikle su na njihovoj vjeri, snagom Božje blizine i pomoći.

Biskup je nadalje ukazao kako  sadašnjost nosi kušnje, neizvjesnosti i strahove za budućnost, krize svake vrste i u samoj Crkvi, Božjem narodu. Živimo u svijetu koji juri novim dostignćima, umjetnoj intelegenciji, strahovima od novih ratova, pomućenih ideala i svjetonazora. Na glavna pitanja Tko je čovjek? i Tko je Bog? Tumačenja ima raznih, teorija bezbroj, stavova koliko i ljudi.

Ipak, smijemo li se zapitati, Bože zašto si to dopustio? Nove krize, nova iskušenja, pa tek smo izišli iz pandemije. Možda su se to pitali i Petar u tamnici i Pavao u tolikom opasnostima kroz koje je prošao. Petar je prihvatio kušnju s vjerom da Bog zna što čini i nastavio vjerovati i uzdati se u Gospodina. Čak što više, upravo kušnja mu je pomogla da vidi bolje kako je sve u ruci Božjoj. A svoje hrabro prihvaćanje iskušenja hranio je vjerom da ga na koncu – kakav god kraj bio – čeka uskrsli Krist. Od tuda je crpio životnu snagu.

„Braćo i sestre nije li to i naš put?“, zapitao je biskup Rogić. Nije li to jedini način suočiti se sa svakom kušnjom, mukom, bolešću, nemirom, nevoljom bilo koje vrste. Moliti kao Petar i Pavao: Kao toliki sveci i Božji ugodnici do naših dana: U tebe se Gospodine uzdamo. Sačuvaj nas od zla. Naša je sigurnost u tebi. A daj da iz svakog iskušenja izađemo ojačane vjere koja tebi ide u susret, sada i jednom zauvijek, zaključio je biskup homiliju.

Na kraju misnog slavlja prigodno se obratio župnik župe Vidici fra Željko Klarić koji je zahvalio svim onima koji su doprinijeli proslavi svetkovine svetog Petra.

Pogledajte još

Zaziv Duha svetog za početak školske godine u Vukšiću i Lišanima

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine  u nedjelju , 10.rujna 2023.g  u crkvama sv.Kate …

Odražna prva rekolekcija svećenika Šibenske biskupije u novoj pastoralnoj godini.

Prva održana je u srijedu 13. rujna u biskupijskom marijanskom svetištu u Vrpolju. Središnji dio …

Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom svetkovine svetog Mihovila

Br. 439/2023.                                                                      Šibenik, 31. kolovoza 2023.     “Mene ne štite ni visoke zidine …