Svećenički dan Šibenske biskupije kod Gospe od Tarca

U Godini zahvalnosti, kada Šibenska biskupija slavi 725 godina od svog utemeljenja, Svećenički dan proslavljen je u srijedu 21. lipnja na Kornatima u crkvi Gospe od Tarca. Tridesetak svećenika i redovnika koji djeluju u Šibenskoj biskupiji, zajedno sa biskupom Tomislavom Rogićem i Antom Ivasom okupili su se u Murteru, te od tamo brodom koji nosi ime Sv. Jakov otplovili put otoka Kornata, prema uvali Tarac gdje se nalazi crkvica iz 17. stoljeća posvećena Gospi od Pohođenja.

Svećenike je dočekao murterski župnik don Ivan Katić koji je prije svete mise kratko iznio povijest Kornata, same uvale i crkvice, te riječima dobrodošlice uveo u misno slavlje. Predvodeći svetu misu biskup Rogić u homiliji je razmatrao poziv i odaziv Blažene Djevice Marije, milosti pune, s kojom je Gospodin koji po anđelovoj riječi hrabri: Bogu ništa nije nemoguće! Marijin: ‘Evo službenice Božje, neka mi bude po tvojoj riječi’ odjekuje svakodnevno u svakom duhovnom pozivu i odazivu, s molitvom, željom i predanjem u ruke Božje da se po Božjem promislu Bog proslavi i približi čovjeku u svakom svećeničkom i redovničkom odazivu.

Sveta misa je prikazana u znak zahvale Bogu za 725 godina Šibenske biskupije, za tolike milosne događaje u povijesti biskupije, za tolike Božje poslanike koji su djelovali na ovoj njivi Gospodnjoj. Molilo se za veće zajedništvo među pukom, klerom, narodom i u našim kršćanski obiteljima. Nije izostala ni molitva za mir u svijetu, za pomoć unesrećenima i za nova duhovna zvanja. Poslije svete pričesti, svećenici su zapjevali pjesmu Gospi od Tarca, predvođeni autorom stihova i glazbe, biskupom u miru Antom Ivasom.

Poslije svete mise don Franjo Glasnović ukratko je iznio presjek najvažnijih događaja u posljednjih 25 godina biskupije. Preostalo je još malo vremena za kupanje i posjet utvrdi Tureti, a potom je uslijedio povratak u Murter, da se stigne do župa na kojima su svećenici imali večernje svete mise.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …