Župnik katedrale svetog Jakova don Krešimir Mateša proslavio srebrni svećenički jubilej.

Župnik katedralne župe svetog Jakova u Šibeniku don Krešimir Mateša, na svetkovinu svetog Petra i Pavla u četvrtak 29. lipnja 2023. godine,  misnim slavljem u katedrali svetog Jakova zahvalio je za  dvadeset i pet godina svećeništva. Slavlje je započelo uz pjesmu „Tu est Petrus“ Mješovitog katedralnog zbora pod ravnanjem prof. Jelene Mikuandra i za orguljama gosp. Andre Čale, te ulaskom procesije kroz glavna vrata katedrale. Uz brojne ministrante i bratime Sv. Jakova svoje mjesto u blizini oltara pronašli su i  roditelji te bliža rodbina don Krešimira Mateše. U katedrali bila su  djeca iz Dječjeg katedralnog zbora i članovi crkvenog zbora iz slavljenikove rodne župe u Vodicama. Oda zbora otpjevala su po jednu pjesmu tijekom  misnog slavlja.

Uz slavitelja su bili kolege svećenici: župnik u Tisnome don Lazar Ćibarić, župnik župe Njivice don Gabrijel Jagarinec, te slavljenikov prvi rođak i ovogodišnji mladomisnik zadarske nadbiskupije don Mladen Protić iz Sukošana. Uz misnike slavlju je nazočio i mons. Ante Ivas, šibenski biskup u miru, koji je slavljenika zaredio u ovoj istoj katedrali pred 25 godina, a u ovoj prilici je izrekao prigodnu homiliju.

Vlč. Mateša misno slavlje je  započeo znakom križa i pozdravom svima nazočnima te nakon spomena apostolskih prvaka Petra i Pavla, istaknuo je i tri momenta vrijedna spomena na ovom slavlju. Prvo je imendansko slavlje jer nositelji imena Krešimir slave imendan na svetkovinu sv. Petra, drugo je proslava 50 godina života, a treće koje je u središtu ovog brojnijeg okupljanja jest 25. obljetnica prezbiterskog ređenja.

U prigodnoj homiliji biskup Ante Ivas ukazao je na Isusov susret sa Petrom i Pavlom. Usporedio ih je sa Božjim pozivom upućenom don Krešimiru Mateši. „Ne znamo kad se dogodio taj sudbonosni susret Krista s mladićem iz Vodica po imenu Krešimir. Da li pred onim starim križem u župnoj crkvi svetoga Križa, koju je revno, sa svojim roditeljima obitelji, pohađao i sudjelovao u bogatim svetim obredima i pjevanjima, na misama, u molitvama, ne znamo kada je čuo ili tek naslućivao njegov poziv da ga slijedi? All sigurno vjerujemo da je te susrete Kristove s Krešom tiho i svesrdno pratila Gospa naša od Okita. Ona koja nam pokazuje kako je velika radost reći Bogu „DA, neka bude po tvojoj riječi” i uputiti se prema vrhu“, kazao je biskup Ivas.

„Kad se prije 25 godina, mladi Krešimir, prostro ničice po kamenom podu ove Katedrale i na poziv biskupov izrekao Kristu svoj Da, obećajem, odazivam se, Hoću., tada je Krist, od mladog Krešimira, od bogoslova, od đakona, sakramentom svećeničkog reda učinio don Krešimira, svećenikom svoje Crkve, Petrove Crkve, apostolske, katoličke Crkve., koja svjedoči Krista uskrsloga živoga u našoj biskupiji šibenskoj već eto 725. godina“, kazao je biskup koji je naglasio kako je don Krešimir Mateša kao svoje svećeničko životno geslo, i kao svoju molitvu uzeo Kristovu riječ: „Ja sam Put, Istina I Život!”

„Htio je da njegov svećenički život bude najprije njemu i njegov osobni Put, Istina i Život, da bi onda to mogao istinski, dosljedno ustrajno svjedočiti, učiti i slaviti sa ljudima svih uzrasta koje će mu povjeriti Crkva. Poslije daljnjeg usavršavanja na trogodišnjem studiju u Rimu, prateći svoga biskupa obišao je i upoznao gotovo cijelu biskupiju, a onda je preuzeo službu Katedralnog župnika i kanonika. Katedrala, majka svih crkava biskupije, a župa sv.- Jakova je odgovorna služba župnika. Ona je slijednica nekoć bogatog vjerskog, kulturnog i socijalnog života grada i biskupije na koje podsjeća desetak starih i vrijednih bratimskih crkava, koje su danas na brzi župnika i župe sv. Jakova. Kao spomen na tu bogatu tradiciju, brigom župnika don Kreše, danas „katedralni bratimi” aktivno sudjeluju u životu župe, naročito u liturgijskim katedralnim slavljima koje predslavi biskup. Slave se svakodnevna, a posebno svećena blagdanska liturgijska slavlja i pomno prenošenje Riječi Božje, uz sudjelovanje ministranata, čitača, voditelja i pjevača Katedralnog dječjeg zbora. Brigom župnika i mnogobrojnih suradnika u župi djeluje župni Karitas, aktivna briga za starije i nemoćne, i one kojima je potrebnima duhovnih pomoć, razgovor, savjet i ohrabrenje. U župi se provodi sustavna katehizacija djece i mladih, priprava za sakramente sv. Pričesti, Krizme i sv. Ženidbe. Župnik sudjeluje u biskupijskom zaručničkom tečaju mladenaca za sv. Ženidbu, kao s u posebnoj skrbi za očuvanje cjelovitosti i svetosti kršćanskog braka, na metropolitanskoj i nacionalnoj razini. Župnik don Krešo, uz onu svakodnevnu svećeničku zauzetost.., na poseban način njeguje, mogli bismo tako reći „mobilni, pokretni pastoral” kad u raznim prigodama, vrlo uspješno organizira i vodi brojna hodočašća i vjernička druženja (djece, mladih i odraslih) u poznata svetišta ili prirodne i kulturne ljepote diljem domovine, ili sudjelovanjem u slavljima drugih biskupija, pa ih tako duhovno, vjernički ljudski obogaćuje“, kazao je biskup Ivas o djelovanju vlč. Mateše u proteklih dvadeset i pet godina.

Vjernicima je zaželio da ih srebreno svećeničko slavlje don Kreše prisjeti da je svakoga od njih, na krštenju Krist, veliki i vječni svećenik susreo i ucijepio u svoj život, u svoju lozu svećeničku, pa su po tome postali rod svećenički, sveti puk, narod Bogu stečen!” Danas je prigoda da uz zahvalu za ovaj jubilej molimo „Gospodara žetve” da svojoj Crkvi i našoj biskupiji pozove i pošalje novih dobrih svetih svećenika, redovnika i redovnica, zaključio je biskup Ante Ivas.

Na samom kraju misnog slavlja predstavnici Mješovitog katedralnog zbora, Dječjeg katedralnog zbora i bratima svetog Jakova župniku Mateši izrekli su prigodne čestitke i uručili poklone. Zauzeti vjernik iz Vodica i slavljenikov stric Josip Jole Mateša također je izrekao prigodnu čestitku.

„Nemoj se vezati za ni za što zemaljsko, ni za jedno stvorenje koje te može odvratiti od Isusa. Idi za oltar s jasnim raspoloženjem kao za prve mlade mise prije 25 godina u Crkvi Našašća svetog Križa u rodnim Vodicama: Isus u tebi i ti u Isusu. Dragi svećeniče Krešimire, ti od tada nisi više čovjek od svijeta: kao svećenik jaganjac si Božji: s njim razapet, i ti si žrtva za zadovoljštinu, za otkupljenje, za spasenje. u pretvorbi izgovaraš „Ovo je moje tijelo“. Uzdaj se u Isusa trajno, odvraćajući se od sama sebe, predajući mu se riječima: Tvoja volja moj ljubljeni Isuse ona samo ona!“, poručio je Josip Mateša.

„Dragi svećeniče Krešimire, ostvario si najuzvišeniji poziv do kojeg se može uzdići čovjek  – svećenik Crkve Kristove. Mnogo ti je dano i mnogo se od tebe traži, ne boj se, već ti je dobro poznato, sam ne možeš učiniti mnogo. Ali ako se poništiš u Isusu on će kroz tvoju neznatnost učiniti puno!  Znaj ređenjem pozvan si staviti se u brazdu Božje volje, ne okretati se. To znači trajno se pitati je li ono što činim ili što bih htio činiti na slavu Božju i na spas povjerenih ti duša ili je zapravo zadovoljenje svog egoizma taštine. Znaj ljestve prema nebu jesu jedino slijepo vršenje Isusove volje jer si ređenjem postao drugi Krist. Iz tvog življenja svatko mora iščitati: Posvećenje Bogu!“, poručio je slavljeniku Josip Mateša.

Proslava srebrene obljetnice svećeništva završila je riječima zahvale don Krešimira Mateše. O svom duhovnom pozivu je kazao kako je to  cijeli jedan put po istini, korak po korak prema punini života, uz potreban rast i sazrijevanje, o kojem bi trebali pitati mnoge. Na tom tragu, najprije zahvaljujem svojim prekrasnim roditeljima na daru života i potom odgoju u vjeri i u ne baš tako jednostavnim vremenima. Sigurno, i cijeloj obitelji, pa sjećam se još živo kad nas je 12 u kući bilo oko istog stola uz dida i babu, pradida i prababu. Al’ uz zauzete roditelje puno dobra činile su nerijetko i čine naše dobre i svete bake. Ističem stoga na putu svog duhovnog poziva, s dobrim razlogom, ponajviše babu Rajku ali i strica Jolu. Taj poziv dolazi ponajprije s molitvom i uključenošću u život Crkve, ministriranjem pa i preko sudjelovanja u drugim grupama u župi, poput Žudija, čitača, preko nedjeljnih misa u Vodicama, Šibeniku i drugdje,  po molitvi brojnih krunica u kući i u crkvi, a posebno na Gospinu Okitu i u zajedništvu hodočasnika.

Na pitanje, kome na koncu izreći zahvalu, slavljenik je posebno istaknuo duhovne pastire od vlastitog župnika do biskupa, mnogih svećenika, redovnica, odgojitelja i profesora do kolega i prijatelja s kojima je prošao hod do svećeništva i svih suradnika na službama koje su mu bile povjerene, a ponajviše u šibenskim župama sv. Jakova i sv. Križa u kojima je i dan danas na službi.

Poznat je danas izraz „okrenuti pilu naopako“ kad se želi opisati kako je netko u svom izražavanju ili postupanju krenuo u sasvim neočekivanom smjeru. No i mudrost crkvenih otaca reći će nam da dok govorimo o toliko toga što smo uspjeli ostvariti ili učiniti kroz neki period svoga života, pa tako sada i ja nakon 25. godina svoje svećeničke službe usmjeravajući pogled na tolika dobra koja su se dogodila, a mogu reći ono što je u tome jedino moje jest grijeh, a sve drugo što vrijedi je Božje djelo i njemu ide jedina zahvala.  Bogu hvala za sva dobra koja su se dogodila kroz moje svećeničko služenje kroz punih dvadeset i pet godina , od kojih u katedralnoj župi  i u župi  Dolac dvadeset i jednu godinu, kazao je don Krešimir Mateša.

Proslava srebrenog svećeničkog jubileja završila je prigodnim druženjem i agapeom u dvorani biskupske palače.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …