Proslava Gospe od zdravlja u Jezerima.

Župa Jezera u ponedjeljak 21. studenog proslavila je nebesku zaštitnicu Gospu od zdravlja. Svečano misno slavlje i procesiju sa Gospinom slikom predvodio je biskup Tomislav Rogić. Misnim slavljem zaključen je dvodnevni pastirski pohod župi Jezera.

Župa Jezera slavi 300 godina otkako je započeta gradnja crkve u Jezerima, i  420 godina od osnutka župe, kazao je župnik don Tuna Jozić. Istaknuo je kako je cijela župna zajednica radosna zbog pastirskog pohoda biskupa.

U uvodnom djelu homilije biskup Tomislav Rogić vjernicima u Jezerima ukazao je na važnost pastirskih pohoda župnim zajednicama.  O blagdanu Gospe od zdravlja je kazao kako po Mariji dolazi novost spasenja, novi svijet kakav Bog želi za čovjeka. Po grijehu Eve zatvaraju se rajska vrata, po Mariji ona se ponovno otvaraju! Sve je to bogatstvo naše vjere i pouzdanja u današnjem blagdanu Gospe od zdravlja.

Marijino prikazanje Bogu, potpuno predanje, dogodit će se kad Marija i sama na to pristane, kad prihvati navještaj anđela Gabrijela. Toliko smo Bogu dragocjeni da nam šalje, daruje svoga Sina po Marijinom prikazanju i prihvaćanju Božje volje. Tome nas sveta vjera uči, u tome nas nosi i hrabri da i mi svoje živote prikažemo Bogu, da njegovu volju tražimo i snagom predanja ispunimo, poručio je biskup Tomislav Rogić. Naglasio je kako su vjera  predanje snaga koju po Mariji od Boga molimo za zdravlje svijeta, obitelji i svakog čovjeka, sveg stvorenja.

Potom je ukazao kako sve stvoreno, svijet, treba ozdravljenje. Danas smo toga svjesniji nego prije i zovu to ekologija. Zaštitimo prirodu, nemojmo ju uništiti, izrabljivati. A tolike nam je ljepote Bog dao. Nikud ne trebamo ići da se u to uvjerimo, dosta je da oko sebe pogledamo na more i polja, na škoje i rijeke koje nas okružuju. Sve nam je to darovano, ničim zasluženo. A na čuvanje povjereno.

Obitelj treba ozdravljenje, povratak Božjem naumu i zakonu. Da bude izvor života, rađanja i odgajanja u Božjoj blizini, milosti, da bude ono sveto mjesto gdje se Boga štuje, moli i sveta vjera prenosi. Da bude mjesto gdje se uči ljubiti Boga i brata pored sebe svim svojim bićem, gdje se uči i nauči da se drugome zlo ne čini i da se svakog poštuje kao dijete Božje. Gdje se roditelji vole, gdje čuvaju svoj sveti bračni zavjet u ljubavi i vjernosti, a na taj način najbolje će i svojoj djeci pokazati koliko ih vole. Ljubav i dobrota ne mogu se kupiti, mogu se samo darivati. Čovjek oduvijek, od istočnog grijeha, pa tako i danas u 21. stoljeću treba ozdravljenje. Ozdravljenje od grijeha oholosti, obijesti i sebičnosti. Trebamo ozdravljenje od samodostatnosti i umišljenosti koje kao da posebno potiče današnje vrijeme sa svim svojim mogućnostima i napretkom, poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …