Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koju je ove godine realizirala akademska umjetnica Iris Mihatov Miočić svečano je otvorena u četvrtak 28. srpnja galeriji „Sv. Nikole Tavelića“ unutar Interpretacijskog centra „Civitas sacra“ u Šibeniku.

Okupljene ljubitelje hrvatske sakralne umjetnosti pozdravio je Valentino Dražić Celić, akademski slikar i djelatnik Interpretacijskog centra Civitas Sacra. O četrnaestogodišnjoj povijesti „Izložbe Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ te o njenom hodu kroz četrnaest gradova diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovini govorio je mons. Antun Sente, ml., rektor Nacionalnoga svetišta svetog Josipa ujedno i organizator izložbe. Umjetničku ljepotu naslikanih hrvatskih svetaca prezentirao je Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti, a otvorio ju je šibenski biskup Tomislav Rogić, kazavši kako je sasvim prirodno da u galeriji Nikole Tavelića, prvog kanoniziranog hrvatskog sveca budu predstavljeni i drugih hrvatski sveci i blaženici, kao i oni za koje se vodi postupak beatifikacije i kanonizacije. O tijeku nastajanja i vlastitog upoznavanja hrvatskih duhovnih velikana govorila je sam autorica Iris Mihatov Miočić, zahvalivši organizatorima u ostvarenju Izložbe.

Iris Mihatov Miočić rođena je u Zadru 1983. godine, gdje je završila Osnovnu školu i Opću gimnaziju. Godine 2001. upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer slikarstvo, a 2005. godine diplomirala je u klasi profesora Igora Rončevića. Bavi se sakralnim slikarstvom i ilustracijama za djecu te je izlagala na nizu skupnih i samostalnih izložbi. Sudjelovala je na brojnim aukcijama humanitarnog karaktera i likovnim kolonijama.

To je četvrti put da izložba na temu hrvatskih duhovnih velikana dolazi u Šibenik u organizaciji Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, a dio je velikoga istoimenog projekta koji već četrnaestu godinu svekoliku hrvatsku javnost podsjeća na neprocjenjivo duhovno bogatstvo koje naš narod ima u svojim Božjim ugodnicima u organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“.

Izložba ostaje otvorena do kraja kolovoza.

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …