Održan znastveni skup o biskupu Jeronimu Mileti.

U Šibeniku je u subotu 6. studenog u Interpretacijskom centru Civitas Sacra, održan znanstveni skup „Charitas Christi urget nos“ prigodom 150. obljetnice rođenja dr. Jeronima Milete, franjevca konventualca, šibenskog biskupa i apostolskog administratora jugoslavenskog dijela Zadarske nadbiskupije. Skup su organizirali :Zadarska nadbiskupija, Šibenska biskupija i Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Prvo predavanje na skupu imao je na temu „Biografski podatci o biskupu fra Jeronimu Mileti“, fra Ivan Bradarić. Fra Ljudevit Anton Maračić govorio je na temu „Šibenski sveti Frane – stanište “dobrih duhova” Prof. dr. sc. Ivan Karlić  i  prof. dr. sc. s. Valerija Kovač imali su izlaganje na temu „Spisi fra Jeronima Milete u Arhivu šibenskog samostana sv. Frane“.

Dr. Zlatko Vlahek govorio je na temu „Liturgijski doprinosi fra Jeronima Milete Redu franjevaca konventualaca“, a dr. sc. Margareta Matijević  na temu „Osvrt na prilike i neprilike katolika Šibenske biskupije 1945. – 1947“.

Doc. dr. sc. Zdenko DUNDOVIĆ i doc. dr. sc. Elvis RAŽOV: izlaganje su imali na temu „Korizmene poslanice biskupa Jeronima Milete u Dijecezanskome listu Šibenske biskupije – povijesno-dogmatska analiza“. Doc. dr. sc. Arkadiusz KRASICKI na temu “Žena jaka” (Izr 31,10) – biblijsko utemeljenje korizmene poruke biskupa Milete iz 1934. godine“.  Dr. sc. Ivan Armanda izlagao je na temu  „Suradnja biskupa fra Jeronima Milete i sestara benediktinki u Šibeniku“ Doc. dr. sc. Daniel Patafta je govorio na temu  Biskup Jeronim Mileta i starokatolici u Šibenskoj biskupiji“. Dr. sc. Mario Jareb i  Branimir Zmijanović izlagali su na temu “Talijanski zločin u Primoštenu 16. studenoga 1942. i uloga biskupa Milete i Katoličke Crkve u zaštiti stanovništva primoštenskog kraja“.

Sudionici znanstvenog skupa u podne u samostanu svetog Frane imali molitvu na grobu biskupa Jeronima Milete. Skup je završio misnim slavljem u katedrali svetog Jakova koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

U homiliji je prikazao životni put biskupa Milete. Naglasio je kako je njegov život bio borba za vjeru i svjedočanstvo ljubavi Božje. Ni stradanja kroz koja je prolazio, ni smjene svjetskih vladara, niti ikakve druge neprilike i neimaštine, i strahovi, prijetnje, ugroze nisu ga poljuljale da ostane Bogu vjeran.

Biskup Mileta uspio je cijeli život živjeti nadahnut Kristovim riječima upućenim apostolima: „Neka se ne uznemiruje srce vaše! Vjerujte u Boga i u mene vjerujte! – Ja sam Put, Istina i Život“, poručio je biskup Rogić.

 

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …