Na Dušni dan u katedrali sv. Jakova slavljena je zadušnica za sve preminule biskupe, svećenike, redovnice i redovnike Šibenske biskupije.

Misu za sve preminule biskupe, svećenike, redovnice i redovnike Šibenske biskupije na Dušni dan, u utorak 2. studenoga, u katedrali Svetog Jakova u Šibeniku predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas, generalni vikar mons. Marinko Mlakić, katedralni župnik don Krešimir Mateša, te ekonom i biskupov tajnik don Roko Glasnović.

Večeras se posebno sjećamo pokojnih svećenika koji su se u posljednju godinu dana preselili u vječnost: don Vergilijo Bilić i fra Mate Topića, te više Šibenskih sestara Franjevki i Milosrdnica, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Naglasio je kako prvi dani mjeseca studenog donose veliki blagdan Svih svetih, a odmah potom spomendan svih vjernih mrtvih, Dušni dan. „Ta dva blagdan pokušavaju nas otrgnuti od naše svakodnevice, od naše površnosti i zaokupljenosti svakodnevnim zemnim stvarima. Žele skrenuti pogled naše duše na ono bitno. Kamo to moj život ide? Koji mu je konačni cilj? Da li me moj sadašnji životni put vodi prema sretnom završetku zemaljskog života?“.

Ljudski gledano, s ove zemaljske strane, mi se naših dragih pokojnika biskupa, svećenika, redovnika i redovnica sjećamo po onome što su radili, propovijedali, pisali, katehizirali, karitativno djelovali, služili Bogu i braći ljudima. Spomenut ćemo se tolikih anegdota koje su nam se urezale u sjećanje i gajiti onu toplinu dobrote, vjere i kršćanske ljubavi koja nas je s njima vezala. I kao da ćemo svojim molitvama danas Bogu skrenuti pozornost na sve ono lijepo, dobro i plemenito što je za njima ostalo da ih zbog toga nagradi, a da im po svome beskrajnom milosrđu svaku ljudsku slabost oprosti, izliječi i da im obuče svadbeno ruhu dostojno njegove blizine, kazao je biskup.

Dušni dan ima poruku i za nas. Ne poruku tuge i rastanka, kako to obično prevlada u doživljajima današnjeg dana. Nego poruku nade ponovnog susreta. Poruku da i mi želimo ostvariti, dostići blaženstvo vječnosti.  Vječnome Ocu dolazi se samo po Isusu. Isusovom zaslugom jer nas je na križu otkupio. Isusovim načinom života jer je živio za druge i pokazao da je to jedini put spasenja. U Isusu Kristu objavljena je sva istina o čovjeku, o životu i smrti, o vječnosti. Uskrsli Krist nosi rane koje više ne bole, samo podsjećaju na neizmjernu ljubav Božju. Na Isusovo prihvaćanje da je križ put u vječni život. U Isusu je siguran put, nepobitna istina i vječni život.  To za svoje pokojne molimo, pa ih time i dalje volimo. To će nam pomoći da i sami pogled sa zemlje uzdignemo k nebu! Ljudskih slabosti u nasljedovanju Krista biti će uvijek, zato smo svi potrebni milosrđa Božjega, samo po njemu možemo dostići nebo. To vjerujemo i to molimo za sve pokojne svećenike, biskupe, redovnike i redovnice naše Šibenske biskupije, poručio je u homiliji biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Krštenje petog dijeteta u obitelji Franke i Šime Škevina u župi Betina.

Šibenski biskup Tomislav Rogić je u nedjelju 24.rujna u župnoj crkvi  svetog Frane u župi …

“Hrvatska žena Šibenik” proslavila 30. obljetnicu djelovanja.

Udruga Hrvatska žena Šibenik u subotu 23. rujna svečano je proslavila 30. obljetnicu djelovanja. Program …

Molitva mladih za Grad i Biskupiju.

Tradicionalno okupljanje mladih prigodom blagdana svetog Mihovila zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije upriličeno je …