Nacionalni seminar za voditelje formacije Franjevačke mladeži.

Nacionalni seminar za voditelje formacije Franjevačke mladeži održava se od 23. do 27. kolovoza u šibenskoj gradskoj župi sv. Jeronima na Meterizama.

Kako je istaknuo domaćin fra Ante Bešlić, u seminaru sudjeluju predstavnici bratstava iz cijele Hrvatske. Geslo pod kojim se održava je „Nosite bremena jedni drugima“. Sudionici će sudjelovati u molitveno-sakramentalnom te radnom dijelu koji uključuje predavanja i radionice. Predavači su fra Filip Čogelja, Klara Tomić, dr. sc. Toni Maglica s Filozofskog fakulteta u Splitu i Ante Čičak.

Na blagdan sv. Bartola, apostola i bl. Miroslava Bulešića, 24. kolovoza sudionici su sudjelovali na euharistijskom slavlju u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić u koncelebraciji s četvoricom svećenika. U homiliji je biskup Rogić istaknuo: „Evanđelje opisuje prvi susret Natanaela (to bi bio sveti Bartol) i Isusa. Natanael nema velika očekivanja, ali se brzo oduševio kad ga je Isus pozdravio, prepoznao, pohvalio za njegov dosadašnji život: istiniti Izraelac u kome nema prijevare. Kad je zapravo spoznao da ga Isus znade od prije, od uvijek, ne samo od primjećivanja kod smokve, priznaje ga kraljem Izraela, priznaje ga Sinom Božjim i krenut će za njim. Svjedočit će do žrtve života. Sv. Bartolu će oderati kožu jer se nije odrekao Krista. Kako bi bilo lijepo čuti od Isusa da se obraća svakome od nas: Poznam te još od majčine utrobe, znam tvoja djela, biti istinski čovjek u kome nema prijevare, koji je sav Kristov. Blago nama ako nas Krist takve prepoznaje i zove. Takav je bio naš blaženik Miroslav Bulešić, svećenik i mučenik za Krista, na današnji dan 1947. Umoren iz mržnje na Boga i vjeru. U teška vremena drugog svjetskog rata i poraća, ostavio nam je bl. Miroslav svoje zapise, razmišljanja, molitve. Najpoznatija rečenica je: Moja jedina osveta neka bude oprost! On je od Krista naučio ljubiti i praštati. Nije dopustio da ga obuzme mržnja“.

Za uspomenu na susret Framaši su biskupu Rogiću darovali majicu s geslom seminara.

 

Pogledajte još

Blagdan sv. Antuna pustinjaka proslavljen je u Buliću.

U malom i lijepom mjestu Bulić, koje pripada župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u …

U župi Čvrljevo proslavljen blagdan Imena Isusova

U župi Čvrljevo je u nedjelju, 15. siječnja proslavljen svetkovina Imena Isusova kojemu je posvećena …

Proslavom Imena Isusova u crkvi Gospe van Grada zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u gradu Šibeniku.

U šibenskoj gradskoj župi Varoš u subotu 14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je …