Drinske mučenice i Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u samostanu svetog Frane.

Samostan sv. Frane u Šibeniku i ove je godine održao tribinu u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima: fašizma, nacizma i komunizma. Budući da su među nebrojenim žrtvama ovih zločinačkih režima i brojni hrvatski svećenici i časne sestre zadatak je upravo Crkve da govori o njima a vjernicima posvijesti koliko je zla u totalitarnim stavovima i isključivostima. Tema je ove godine bila mučeništvo pet časnih sestara Družbe kćeri Božje ljubavi koje poznajemo pod zajedničkim nazivom Drinske mučenice prema mjestu stradanja a čiju desetu obljetnicu beatifikacije obilježavamo ove godine.

Družbu je 1868. u Beču osnovala Majka Franziska Lechner, a želja joj je bila da članice Družbe budu službenice i oruđe neizmjerne Božje ljubavi. Na hrvatskom govornom području sestre su prisutne od 1882., a baza im postaje Sarajevo odakle  razvijaju svoje djelovanje i uspostavljaju svoje područje djelovanja u Bosni i Hrvatskoj. Ova višenacionalna Družba dobila je i svoju potvrdu svetosti upravo preko međunarodne zajednice pet sestara iz samostana „Marijin dom“ na Palama pored Sarajeva. Sestre su pretrpjele užasan teror od strane četnika koji su ih izmasakrirali i bacili u rijeku Drinu. Blaženima su proglašene 24. rujna 2011. godine u Sarajevu.

Program je ove godine održan u nedjelju, 22. kolovoza u crkvi sv. Frane nakon slavlja večernje svete mise. Sudjelovalo je sedam sestara iz Družbe kćeri Božje ljubavi, kojoj su pripadale i Drinske mučenice. Sestre i sve okupljene je pozdravio domaćin fra Ivan Bradarić koji je uveo u temu i obrazložio povod održavanja tribine. „Zlo jednako kao i dobro djeluje preko čovjeka. Sve ovisi o našem izboru i opredijeljenosti. Iako je čovjek stvoren na sliku Božju, a to znači da je pozvan živjeti uronjen u ljubav Božju, njegova sloboda ga često okrene na krivu stranu. Potrebno je prepoznati užasnu i razarajuću moć zla koje se u svijetu uselilo po čovjekovu grijehu. Ta je moć zastrašujuća kada se ujedini, a to nam najbolje potvrđuju upravo totalitarni režimi komunizma, nacizna i fašizma, kao i brojni autoritarni režimi. Svjedoci smo kako u svijetu u kojemu danas živimo nije potpuno iščezlo ovo zlo nego djeluje i danas preodjeveno doduše u neke druge nazive i ideologije“ – rekao je fra Ivan.

O mučenicama je govorila vicepostulatorica s. Ozana Krajačić, koja je opisala životni put sestara, njihovu karizmu i zauzetost u pomaganju najpotrebnijima ne radeći pri tome nikakve razlike i prioritete u nacionalnom i vjerskom smislu. Osobito su bile teške ratne godine Drugoga svjetskoga rata ali su sestre ostale nepokolebljive i bez straha nastavile svoju službu. Bez ikakvog razloga i povoda četnici su samostan sestara opljačkali i spalili a sestre su bile odvedene u Goražde gdje su, da bi sačuvale svoju čast i redovničko dostojanstvo skočile kroz prozor i jako se ozlijedile pri padu. Njihovu smrt su zapečatili razjareni četnici nanoseći im smrtonosne udarce nožem nakon čega su ih bacili u rijeku Drinu 15. prosinca 1941. Četiri sestre su četnici mučki ubili u Goraždu a sestru Berchamu su strijeljali tjedan dana nakon toga. „Sestre su na najizvrsniji način posvjedočile svoje zvanje i poslanje kao i naziv Družbe postavši prave kćeri ljubavi, ljubeći Krista u svakom čovjeku“ – zaključila je s. Ozana istaknuvši kako su sestre ubijene isključivo iz mržnje kao pripadnice drugoga naroda i druge vjere, a čega su one bile potpuno svjesne prinoseći tu žrtvu iz ljubavi prema Bogu i čovjeku.

O duhovnom zvanju i o karizmi i životu sestara danas, svjedočila je s. Marija Beroš. Sestre su otpjevale nekoliko pjesama u čast svojim susestrama Drinskim mučenicama. Susret je završen molitvom blaženim Drinskim mučenicama za proglašenje svetima.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …