Hodočašće Cresana u Šibenik

Središnja točka dvodnevnog hodočašća župljana župe Svete Marije Velike iz Cresa na čelu sa župnikom don Marijanom Kosićem bilo je svečano nedjeljno euharistijsko slavlje u šibenskoj katedrali sv. Jakova 11. rujna 2022. u 11 sati. Bio je to dirljivi trenutak susreta mnogih Šibenčana i župljana Katedralne župe Sv. Jakova i župe Sv. Križa u šibenskom Docu nakon punih 20 godina u ovakvoj prigodi sa svojim nekadašnjim što župnim vikarom što župnikom kroz 12 punih godina od 1990. do 2002. I u propovijedi i u riječi na koncu mise navrle su mnoge uspomene iz vremena Domovinskog rata i poraća, radosti i tuga, u nastojanju da se posluži vjerni narod ovih župa i grada svetim sakramentima, ali i ljudskom blizinom, podrškom, riječju i primjerom u odrastanju mnoge djece i mladih. I sadašnji katedralni i dolački župnik don Krešimir  Mateša na koncu se, uz prigodni dar akvarela šibenskog Doca i katedrale, zahvalio za mnoga dobra i sveti trag srčanog služenja don Marija u Šibeniku i Šibenskoj biskupiji koja je svojevrsnu krunu dobila i u dvojici braće svećenika iz njegove nekadašnje grupe mladih, don Franje Glasnovića, sada vodičkog župnika i mons. Roka, sada dubrovačkog biskupa. Slavlje pod svodovima bijele kamene katedrale uzdizali su ugodni glasovi članova šibenskog Mješovitog katedralnog zbora pod dirigentskom rukom voditeljice Jelene Mikulandra i orguljaškom pratnjom Nikole Lovrića Caparina.

Četrdesetak creških hodočasnika u Šibeniku dočekanih na smještaj u Katoličkom školskom centru obišlo je šibenske ulice, trgove i crkve, a posebno UNESCO-v dragulj – katedralu i baziliku Sv. Jakova apostola i interpretacijski centar iste – Civitas sacra. Oduševljeni hodočasnici svojim su dolaskom u Šibenik sa svojim župnikom na neki način uzvratili na prošlogodišnje  šibensko katedralno hodočašće na Krk, Cres i Lošinj (u listopadu 2021.).

Crešani su prvog dana hodočašća sudjelovali na misnome slavlju u čast Dana hrvatskih mučenika na Udbini, a drugi su dan na povratku iz Šibenika svratili u Vodice u vrt Isusovih likova u naravnoj veličini izrađenih od drva masline autora Josipa Mateše te se na obližnjem brdu Okitu pridružili molitvi krunice vodičkih vjernika okupljenih u zavjetnoj crkvi Gospe od Karmela upoznavši se sa znamenitošću tog posvećenog mjesta i čudesnog cvjetanja čuvenog stabla Klena u Božićnim noćima svake treće godine kroz 70 godina.

Pogledajte još

Blagdan sv. Antuna pustinjaka proslavljen je u Buliću.

U malom i lijepom mjestu Bulić, koje pripada župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u …

U župi Čvrljevo proslavljen blagdan Imena Isusova

U župi Čvrljevo je u nedjelju, 15. siječnja proslavljen svetkovina Imena Isusova kojemu je posvećena …

Proslavom Imena Isusova u crkvi Gospe van Grada zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u gradu Šibeniku.

U šibenskoj gradskoj župi Varoš u subotu 14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je …