Hodočašće Cresana u Šibenik

Središnja točka dvodnevnog hodočašća župljana župe Svete Marije Velike iz Cresa na čelu sa župnikom don Marijanom Kosićem bilo je svečano nedjeljno euharistijsko slavlje u šibenskoj katedrali sv. Jakova 11. rujna 2022. u 11 sati. Bio je to dirljivi trenutak susreta mnogih Šibenčana i župljana Katedralne župe Sv. Jakova i župe Sv. Križa u šibenskom Docu nakon punih 20 godina u ovakvoj prigodi sa svojim nekadašnjim što župnim vikarom što župnikom kroz 12 punih godina od 1990. do 2002. I u propovijedi i u riječi na koncu mise navrle su mnoge uspomene iz vremena Domovinskog rata i poraća, radosti i tuga, u nastojanju da se posluži vjerni narod ovih župa i grada svetim sakramentima, ali i ljudskom blizinom, podrškom, riječju i primjerom u odrastanju mnoge djece i mladih. I sadašnji katedralni i dolački župnik don Krešimir  Mateša na koncu se, uz prigodni dar akvarela šibenskog Doca i katedrale, zahvalio za mnoga dobra i sveti trag srčanog služenja don Marija u Šibeniku i Šibenskoj biskupiji koja je svojevrsnu krunu dobila i u dvojici braće svećenika iz njegove nekadašnje grupe mladih, don Franje Glasnovića, sada vodičkog župnika i mons. Roka, sada dubrovačkog biskupa. Slavlje pod svodovima bijele kamene katedrale uzdizali su ugodni glasovi članova šibenskog Mješovitog katedralnog zbora pod dirigentskom rukom voditeljice Jelene Mikulandra i orguljaškom pratnjom Nikole Lovrića Caparina.

Četrdesetak creških hodočasnika u Šibeniku dočekanih na smještaj u Katoličkom školskom centru obišlo je šibenske ulice, trgove i crkve, a posebno UNESCO-v dragulj – katedralu i baziliku Sv. Jakova apostola i interpretacijski centar iste – Civitas sacra. Oduševljeni hodočasnici svojim su dolaskom u Šibenik sa svojim župnikom na neki način uzvratili na prošlogodišnje  šibensko katedralno hodočašće na Krk, Cres i Lošinj (u listopadu 2021.).

Crešani su prvog dana hodočašća sudjelovali na misnome slavlju u čast Dana hrvatskih mučenika na Udbini, a drugi su dan na povratku iz Šibenika svratili u Vodice u vrt Isusovih likova u naravnoj veličini izrađenih od drva masline autora Josipa Mateše te se na obližnjem brdu Okitu pridružili molitvi krunice vodičkih vjernika okupljenih u zavjetnoj crkvi Gospe od Karmela upoznavši se sa znamenitošću tog posvećenog mjesta i čudesnog cvjetanja čuvenog stabla Klena u Božićnim noćima svake treće godine kroz 70 godina.

Pogledajte još

U Vukšiću svečano proslavljena svetkovina svete. Katarine Aleksandrijske.

Svečanim i euharistijskim slavljem u crkvi sv . Kate ,  25. studenog uz sudjelovanje mnoštvo …

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …