Blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta proslavljen u Biskupiji kod Knina.

U Biskupiji pokraj Knina, uz bogato starohrvatsko arheološke nalazište, svake godine na drugu nedjelju u rujnu velika je svečanost. Blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta proslavljen je i danas svetom misom ispred crkve sv. Marije građene u XX. stoljeću, a pored arheoloških iskopina istoimene trobrodne bazilike iz prve polovine IX. stoljeća. Svetu misu, na suncem obasjanim arheološkim ostacima, predslavio je kninski gvardijan fra Josip Gotovac, zajedno s fra Mariom Lemom, fra Božom Ančićem i fra Ivicom Jurićem. Vjerni narod Božji okupio se u velikom broju (oko 600-700) i krenuo u procesiji za pralikom Gospe hrvatskog zavjeta. Fra Josip je u propovijedi naglasio važnost mjesta na kojem smo se okupili, a koje je posvećeno Našoj Gospi i vjere u Boga, milosrdnog Oca. Prigodnu propovijed je završio riječima molitve Hrvata i katolika: „Najvjernija odvjetnice na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom“.

Današnjem slavlju prethodila je uočnica koja je počela svetom misom a nastavila se bdijenjem pred Presvetim sakramentom do 23 sata. Misno slavlje i klanjanje Presvetom sakramentu predvodio je župni pomoćnik u Kninu fra Mario Lemo. Molitve je animirao zbor mladih i molitvene zajednice, OFS i Frama župe Sv. Ante Padovanskog iz Knina.

Današnja crkva, građena prema nacrtu Ivana Meštrovića, posvećena je 18. rujna 1938. godine. Na oltaru crkve se nalazi Meštrovićeva Naša Gospa (kako se često naziva i sama crkva). Unutrašnjost je oslikao poznati hrvatski slikar Jozo Kljaković.

I kako Meštrović u svojoj poslanici prilikom posvete crkve napisa, vrijeme je i sad da “zahvalimo Njoj – stablu jakomu, koga sve bure ne iščupaše, svi požari ne izgoriše koje zla kob kroz vjekove po njoj prosu; Njoj – čije žile ne uginuše, čiji sokovi ne presahnuše; Njoj – koja nit našega života sačuva od svih kosa, noževa i nožica”.

Misno slavlje obogatio je veliki zbor župe Sv. Ante iz Knina pod ravnanjem gđe. Milke Tomić i orguljašice s. Ivane Oltran.

Na kraju je župnik zahvalio civilnim vlastima, zboru, čitačima, molitvenim zajednicama, vjerskim udrugama, braći svećenicima kao i tehničkoj službi…

Slavlje je završilo svečanom pjesmom i vraćanjem Gospina pralika u procesiji u crkvu Naše Gospe.

Pogledajte još

Sitno (Radnići): Križni put na otvorenom

U petak 15. ožujka 2024. u zaseoku Radnići, koji pripada Župi sv. Nikole Tavelića Sitno …

Na relaciji Kljaci-Čavoglave-Crivac-Zlopolje -Ogorje održan križni put mladih.

Križni put mladih Šibenske biskupije održan je u subotu 16. ožujka pod geslom „Meni je …

Biskup Tomislav Rogić pohodio župu svetog Jakova u Marini.

Pastirski pohod župi Sv. Jakova u Marini bio je u četvrtak, 14. ožujka 2024. godine. …