Župa Jadrtovac proslavila je zaštitnicu župe svetu Margaretu Antiohijsku. Misno slavlje predvodio je fra Ivan Penava.

Župnik župe sv. Petra na Vidicima u Šibeniku fra Ivan Penava predslavio je u ponedjeljak 20. srpnja proslavu svetkovine sv. Margarete Antiohijske, djevice i mučenice zaštitnice župe u Jadrtovcu. Uz njega je na svetoj misi koncelebrirao domaći župnik Jadrtovca don Mato Drljo kao i dekan don Ivica Boko.

U propovijedi je fra Ivan istaknuo kako se sv. Margareta slavi s još trinaest svetih pomoćnika u nevolji i kako je ta pobožnost nastala kroz srednji vijek u središnjoj Njemačkoj oko grada Regensburga, a sami sveci pomoćnici kojima se poslije utjecao cijeli kršćanski europski puk potječu iz grčko-bizantskog ambijenta. Upravo na ovakav način je kršćanstvo povezivalo različite europske narode od istoga do zapada i time je stvarana jedinstvena kršćanska Europa. I Jadrtovac kao mjesto na obali morem je bilo povezano s cijelim svijetom i zato je ova pobožnost prema sv. Margareti mogla lako doći iz Grčke u naše krajeve.

Svetoj Margareti naš su se pređi utjecali u zaštitu za majke porodilje, istaknuo je propovjednik, i zato je današnja šibenska udruga Betlehem koja se brine i pomaže mladim majkama i očevima da prihvate djecu u svoje obitelji, te organizira molitvu za nerođenu djecu upravo nju izabralo za svoju zaštitnicu. Zato joj se redovito svaki petak mole u crkvi sv. Mare (sv. Margarete) na Vidicima (Bioci) u Šibeniku. Na kraju je fra Ivan pozvao vjernike da nabave sliku sv. Margarete i stave ju na vidljivo mjesto u svojoj kući te se što češće u obitelji pomole ovoj svetici za zaštitu nerođene djece i mladih majki koje žele roditi djecu a često im društvene okolnosti stvaraju pritisak na tu odluku. Nakon svete mise svećenici su se zadržali u druženju s vjernicima ispred crkve.

Pogledajte još

U Vodicama kršten Toma, deveto dijete Suzane i Kriste Krluk.

U župi Vodice, u župnoj crkvi Našašća sv. Križa, preko misnog slavlja  župnik don Franjo …

U župi Gradac biskup Tomislav Rogić krstio je Davida Pastuovića šesto djete u obitelji Jelene i Ante.

U župi Gradac, u župnoj crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije, preko misnog slavlja  šibenski biskup …

U Vukšiću slavljena misa za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve rata župe sv. Mihovil Lišane.

Na Uskrsni ponedjeljak u župnoj crkvi sv. Mihovila u Vukšiću ,  služena je misa za …