Započeli pastirski pohodi u Skradnskom dekanatu. U nedjelju 19. siječnja biskup je bio u župi Piramatovci.

Pastirski pohod župi Svih svetih odvijao se prema dogovorenom rasporedu sa župnikom fra Daliborom Grčićem u nedjelju, 19. siječnja.

Nakon kraćeg susreta u župnom uredu uslijedila je sveta misa u crkvi Gospe od Milosti pored župne kuće u kojoj se okupilo šezdesetak vjernika, među kojima su bili prvopričesnici župe i njihovi roditelji. Biskup je u homiliji govorio o Jaganjcu Božjem koji oduzima grijehe svijeta prema evanđelju ove nedjelje. Potaknuo je vjernike da razmišljaju o Ljubavi Božjoj za čovjeka kad je Bog odlučio postati čovjekom i žrtvovati se da na sebe preuzme naše grijehe. Božja ljubav za čovjeka zalog je naše vjere i spremnosti da se žrtvujemo za one koje volimo, za brata čovjeka, za svoju vjeru kako bi bili istinski svjedoci i znak današnje Božje ljubavi prisutne među nama.

Nakon kratkog susretanja s vjernicima ispred crkve pošli su u Sonković gdje su slavili drugu svetu misu za nazočnih stotinjak vjernika. Među njima su bili krizmanici sa svojim roditeljima. Biskup je u homiliji pozvao vjernike, osobito krizmanike i njihove obitelji da po redovitoj molitvi, svetim sakramentima, nedjeljnoj svetoj misi, čitanju Božje Riječi rastu u vjeri i svojoj povezanosti s Bogom koji se u Kristu utjelovio i postao našom otkupiteljskom žrtvom.

Poslije svete mise dio vjernika, zajedno s biskupom i župnikom, pohodio je groblje u Sonkoviću kod crkve sv. Marka gdje su zajednički izmolili odrješenje za sve pokojne koji počivaju na svim grobljima župe.

Župa Svih svetih u Piramatovcima sveukupno ima sedam crkava. U pratnji župnika fra Dalibora biskup je obišao sve crkve. Šest crkava je u jako dobrom stanju i sve su ili izgrađene u cijelosti ili obnovljene nakon Domovinskog rata. Crkva sv. Bartola u Ždrapnju građena je u dvije faze, starija u starohrvatsko doba i mlađa u kasnom srednjem vijeku. God. 1889. pronađena su tri ulomka natpisa iz IX. st. na kojima se spominje knez Branimir i graditelj crkve župan Pribina. Sistematska iskapanja nisu izvršena. Granatirali su je i devastirali pobunjeni Srbi 1991. godine. Oko crkve je groblje sa stećcima. Nedaleko od crkve ostaci su starokršćanske bazilike gdje je bila villa rustica. Cijeli taj okoliš je pod državnom zaštitom.

Posljednja obnova crkve sv. Bartola nije u potpunosti uspjela, pa se pojavljuju pukotine i prijeti opasnost da se crkva raskoli. Bila bi potrebna hitna sanacija.
Poslije ručka u bratskom zajedništvu više svećenika Skradinskog dekanata i obilaska crkava, biskup je obavio vizitaciju župnih knjiga u župnom uredu.

Bila je očita srdačna povezanost vjernika sa svojim župnikom. Fra Dalibor je dobro organizirao pastoralni pohod i animirao vjernike. Osjetila se radost slavlja i susreta.

Pogledajte još

U smaostanu svetog Frane proslavljen je blagdan jezika svetog Ante.

Dana 18. veljače 2024. o Prvoj korizmenoj nedjelji u crkvi sv. Frane u Šibeniku, mjestu …

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije

Susret animatora liturgijskog pjevanja Šibenske biskupije održan je u subotu 17. veljače u Šibeniku. Okupljanje …

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …