Započeli pastirski pohodi u Rogozničkom dekanatau. Prva na redu je bila župa Grebaštica.

Pastirski pohod župi Sv. Marije u Grebaštici bio je u srijedu, 31. siječnja ove godine. U devet sati ujutro pred crkvom biskupa Rogića dočekali su vjernici i župnik don Ante Škugor. Nakon srdačnih pozdrava u crkvi smo izmolili Anđeo Gospodnji i molitvu za mir u svijetu. Nakon nekoliko pozdravnih riječi i kratkih tumačenja što to znači pastirski pohod uslijedila je molitva kod križa na groblju ispred crkve i odrješenje za pokojne. Gotovo svi nazočni uputili su se potom u Vatrogasni dom gdje je bio priređen doručak za svih i razgovor o prilikama u župi, stanovništvu, natalitetu, turizmu, međusobnim odnosima, potrebi većeg zajedništva i dakako o potrebi izgradnje nove crkve za koju je kupljen teren, te se ide prema idejnom projektu i potrebnim predradnjama da bi se tu doista mogla izgraditi crkva s pastoralnim centrom i župnim stanom.

Nakon ovog susreta i druženja, župnik je biskupa poveo do Osnovne škole koju pohađa 21 učenik (od 1-4 razreda). Susretu je nazočila i ravnateljica OŠ Brodarica, Maja Morić Kulušić, kojoj ova škola pripada kao područna. Učenici su sa svojim učiteljicama izveli malu priredbu o školskoj torbi te priredili mali kviz u obliku zagonetki. Druženje je nastavljeno u učionicama i blagavaonici.

Potom su biskup i župnik obišli mjesto i kapelicu svetog Ante Padovanskog koja je izgrađena 2018. godine u zaseoku Svirčić.

Nakon ručka u obiteljskoj kući crkovinara gospodina Jose Kneževića, uslijedila je vizitacija župnog ureda, matičnih knjiga, dnevnika i župne kuće.

Sveta misa bila je u 17 sati na kojoj se okupilo osamdesetak vjernika te svećenici iz Rogozničko dekanata. U homiliji biskup je progovorio o značenju pastirskog pohoda, izgrađivanju zajedništva u župi i biskupiji, o svijesti pripadnosti Katoličkoj Crkvi, zajedništvu u molitvi i rastu u vjeri. Božja Riječ dana progovorila je o Davidovu grijehu popisivanja stanovništva i pouzdanju u svoje snage, što je Bog kaznio i podsjetio ga da mu je on dao pobjedu i da je njegova snaga u Božjem odabranju i pomoći. Evanđeoski odlomak govorio je o Isusovom posjetu Nazaretu i slaboj vjeri njegovih sumještana koji ga nisu prihvatili jer su mislili da ga poznaju, te da ih on nema čemu poučiti. Odjek Božje riječi zapravo je bio svima poziv da se više pouzdajemo u Boga i da ni jednu pouku, poziv na obraćenje, poticaj na mijenjanje u svom životu onoga što se Bogu protivi – ne odbijemo.

Nakon svete mise vjernici su se još kratko družili i razgovarali sa svećenicima i biskupom ispred crkve, zahvaljujući iznimno lijepom vremenu.

Susret je okončan bratskom večerom svećenika Rogozničkog dekanata.

 

Pogledajte još

Vjerska emisija “Riječ nade” od ove subote samo na YouTube kanalu Šibenske biskupije.

Vjersku emisiju Šibenske biskupije “Riječ Nade” i dalje možete pratiti na YouTube kanalu Šibenske biskupije. …

U katedrali svetog Jakova na Čistu srijedu ili Pepelnicu euharistiju je predvodio biskup Tomislav Rogić

Misno slavlje s obredom pepeljenja na Čistu srijedu ili Pepelnicu 14. veljače, u katedrali svetog …

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …