Zaključak Godine sv. Nikole Tavelića za Šibensku biskupiju. Proglas biskupa Tomislava Rogića.

Zahvaljujemo svemogućem Bog za proteklu pastoralnu godinu posvećenu sv. Nikoli Taveliću. Usprkos mnogim iskušenjima i posebnim uvjetima dogodilo se toliko toga lijepoga Bogu na slavu. Kroz proteklu godinu i prethodne tri godine priprave, održani su mnogi susreti i slavlja, od simpozija u čast našem Svecu, pokrenutog glasila Svetišta, tiskanog molitvenika, hodočašća po župama do hodočašća Nikolinom Bosnom i u Svetu zemlju, izložbe slika, nove pjesme, dokumentarni film, poštanska marka, medijski prijenosi slavlja, izrađeni kipovi svetog Nikole Tavelića i još mnogo toga. Ali najvažnijim držim, da nismo na sv. Nikolu zaboravili, da se njegovu zagovoru iznova ustrajnije utječemo i da u njegovom životu i žrtvi krijepimo svoju vjeru za iskušenja naših dana.

Blagoslivljajmo Oca nebeskog koji nas je svojom dobrotom nanovo rodio na živu nadu po uskrsnuću Isusa Krista od mrtvih. Tu nadu uskrsnuća i vjeru u vječni život s Bogom potvrdili su sveti mučenici.

Među njima i naš sveti Nikola Tavelić, Šibenčanin, svećenik, franjevac, misionar i mučenik za Krista. Čitavu pastoralnu godinu spominjali smo pedesetu godišnjicu kanonizacije iščitavajući u životu svetog Nikole Tavelića poziv na svetost svakom vjerniku: „Budite sveti jer sam ja svet.“ (1Pt 1,16). Put svetosti sv. Nikole oslikava se u riječi Svetoga pisma: Upoznati Krista i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim (Fil 3,10). Bilo je to slavno svjedočanstvo postojanosti sv. Nikole Tavelića i trojice subraće.

„A njihova osobita vjera u Boga i postojanost duha zasjala je u onome času kad su odlučili otvoreno posvjedočiti za Krista, javno propovijedati i tumačiti njegovo Evanđelje, u kojemu se nalazi blago istine i put kojim ljudi mogu postići vječno spasenje.“ – izriče papa Pavao VI prilikom kanonizacije.

Poticali smo i potičemo da nam sv. Nikola Tavelić bude uzorom kreposna redovničkog života, svjedok hrabrog naviještanja vjere u Isusa Krista i spremnosti na žrtvu da bi ostvarili život u Bogu.

On je svetost ostvario jer je za njom čeznuo. Njemu se u zagovor utječemo za današnje kušnje i nevolje, za današnje svjedočanstvo vjere i naviještanja, za hod našeg naroda prema vječnoj Domovini i životu u Bogu zauvijek.

Ostaje trajni zadatak da primjer sv. Nikole Tavelića potakne vjerničku dušu na svjedočenje vjere u Krista uskrsloga u današnjem svijetu.

Njegovo ponizno služenje u redovničkom pozivu neka bude poticaj za istinsko kršćansko bratoljublje prema svakom čovjeku.

Mučeništvo sv. Nikole neka u savjestima probudi spremnost na velikodušnost i žrtvu kojom se pokazuje ljubav prema Bogu i bližnjemu, te dosljednom kršćanskom življenju.

Njegov primjer neka svakom vjerniku osvijetli životni cilj: vječnost u Bogu.

Godinu sv. Nikole Tavelića, o pedesetoj godišnjici kanonizacije, zaključujemo ovim misnim slavljem na njegov blagdan koje je predvodio kardinal mons. Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup. Sv. Nikla Taveliću moli za nas, budi nam poticaj i trajni zagovornik.

U Šibeniku, na blagdan sv. Nikole Tavelića, 14. studenoga 2020.

+ Tomislav Rogić, šibenski biskup

 

 

Pogledajte još

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …

Hodočašće katedralne župe sv. Jakova u Vukovar, Osijek i Đakovo.

Šibenska katedralna župa sv. Jakova organizirala je trodnevno hodočašće u Slavoniju 17.-19. studenog. Osobit naglasak …