Zajednička poruka i poziv biskupa Rogića i rektora Ivanovića o proslavi blagdana sv. Nikole Tavelića.

Tijekom 800 godina franjevačke prisutnosti u našemu Šibeniku mnoga su braća i sestre ostavila svoj neizbrisivi trag. Njihova djela odjekuju i danas. Njihov spomen uklesan je u stijenu našega Grada i potiče nas da ga ne zaboravimo. Postojat ćemo, naime, sve dok budemo pamtili, prisjećali se i obnavljali spomen na osobe i događaje koji su označili povijest Crkve i našega naroda.

Poput naših časnih prethodnika, imajući na umu svetački lik mučenika Nikole Tavelića, prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca, i njegovih drugova, želimo iznova podsjetiti i oživjeti spomen njegove mučeničke smrti, darivanja života za Isusa Krista i istinu evanđelja.

Naše vrijeme traži svjedoke istinske pripadnosti Bogu, svjedoke koji će najprije biti njime privučeni i koji će ga svojim životom donijeti drugima usprkos svim mogućim pogibeljima. Među takvima poput zvijezde koja ne zalazi blista i naš Nikola Tavelić, naš sugrađanin, sljedbenik sv. Franje Asiškoga, odvažni i neumorni misionar, branitelj Crkve i heroj Istine. Njegov godišnji spomen i nas želi preispitati o našemu svjedočenju danas i potrebi darivanja života u našim svakodnevnim malim mučeništvima.

Prisjetimo se svih koji su dali svoj život za našu slobodu. Posebno se toga sjećamo upirući svoj pogled u križ na Memorijalnome groblju u Vukovaru. Taj križ kao da grli cijeli svijet; sa svijetom umire; sa svijetom opet slavno ustaje na život. Sred njega gori vječni plamen „dok mu živo srce bije“, znak životnosti i snage. Pogledi sviju usmjereni su prema tome križu i nijedan smrtnik ne može se oteti njegovu pogledu niti zagrljaju. Mučenici i svjedoci vjere nisu se mogli usprotiviti ili ne prihvatiti svoj križ, nego su ga strpljivo nosili – do kraja. O blagdanu Tavelićeva mučeništva i nebeske proslave ujedinimo se u molitvi i našem kršćanskom i domovinskom zajedništvu.

Osim Velike devetnice koja je u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića započela 16. rujna, pozivamo vas na neposrednu devetnicu pred blagdan sv. Nikole koja započinje 5. studenoga. Trodnevnicu (11. – 13. studenoga) propovijedaju ovogodišnji mladomisnici (don Ante Vrcić, fra Franjo Čolakovac i fra Zvonimir Pervan). Prvoga dana trodnevnice (11. studenoga) predstavljanje je knjige Svetišta hrvatskoga naroda autora Tomislava Krušlina, drugoga dana je euharistijsko klanjanje za duhovna zvanja, a trećega Spomen mučeništva sv. Nikole i drugova.

Na sam blagdan svete mise su u 8.00, 10.30 i 18.00 sati. U 17.30 sati je procesija ulicama grada Šibenika, a u 18.00 sati sveta misa koju predslavi mons. Tomislav Rogić, biskup šibenski.

U posljednjoj kitici pjesme Mučeniče Kristov jeruzalemski autora Josipa Andrića svecu u čast pjevamo:

Taveliću, zemljače naš blaženi,
U nebu se roda svog spomeni.
Zagovor neka sveti tvoj
Kroz života teški boj
Sve Hrvate vjerne prati,
To nam ne uskrati.

Moleći pomoć našega zaštitnika sv. Nikole Tavelića nastojmo se zauzimati za mir koji je svijetu u ovom povijesnom trenutku tako potreban. Neka ga ne zaobiđu molbe, vapaji i uzdasi vjernoga hrvatskog puka koji čezne za svojom duhovnom i materijalnom obnovom.

Sveti Nikola Taveliću, moli za naš Grad, biskupiju i cijeli hrvatski narod!

mons. Tomislav Rogić, v.r.
biskup šibenski

fra Josip Ivanović, OFM Conv., v.r.
rektor Svetišta

U Šibeniku o svetkovini Svih svetih 2022.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …