Za đakone zaređeni bogoslovi Ante Vrcić i Šime Pleadin.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u subotu 27. studenog za đakone Šibenske biskupije zaredio je bogoslove Antu Vrcića i Šimu Pleadina. uz brojne svećenike na misnom slavlju koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

U ovom euharistijskom slavlju đakonskog ređenja navještena je Božja riječ svima nama, a osobito vama koji stupate u sveti red đakonata, dragi Ante i dragi Šime, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Riječi proroka Izaije oslikavaju na što ste pozvani. Taj odlomak čitao je Isus u sinagogi i obznanio da se u njemu ispunila ova proročka riječ. Ona se i danas nastavlja ostvarivati po onima koji služe u Isusovo ime, pa i onda kada toga nisu svjesni. Donositi radosnu vijest ubogima, da ih Bog ljubi, da s njima trpi, da im je suputnik, spasitelj i izbavitelj i da to osjete po vašem djelovanju i blizini. Razveseliti ožalošćene jer Bog prašta, iscjeljuje i daje priliku novog početka. Nudi vječni život u radosti Neba. Umjesto ruha žalosti donosite ulje radosti. Umjesto duha očajna pjesmu zahvalnicu jer svaka nevolja ima svoj kraj. Bog je veći od svega. I od trpljenja. I od vremena. Njegovi su vjekovi. On u vječnost poziva, vječni život u blaženstvu njegove blizine, poručio je biskup ređenicima.

Kazao im je kako su pozvani u ovaj svijet unositi Kristovu poruku, Krista samoga koji je Put i Istina i Život. „Bogu darujete svoju mladost, talente, sposobnosti. Budite uzori vjernicima: u vladanju, u ljubavi, u vjeri i čistoći misli, riječi i djela, u poniznosti. Posvetite se produbljivanju svoga poziva i službe. Ne zanemarite milosnog dara poziva koji vam je darovan. Budite poučljivi i znajte poučavati u vjeri. Ustrajte u svakom dobru i nastojanju oko svoje povezanosti s Kristom.

Prijatelji ste Isusovi ako činite što vam On zapovijeda. Zove vas prijateljima jer vas je pohodio i odabrao i postavlja vas da idete i rod spasenja ljudskih duša donosite. U tim nastojanjima obećava dati vam sve što zaištete od Oca u njegovo Ime. A ključ svega je ljubav koja pobjeđuje sebičnost i daruje sebe za druge, kako Bog hoće, kazao je između ostalog biskup Rogić ređenicima.

Vjernike je pozvao da ne posustanu u  molitvi za svećenike i nova duhovna zvanja, svećenika i redovnica. Oni žive i mole za vas, a vi molite za njih. Takvu povezanost molitvom, Gospodar žetve, neće ostaviti neuslišanom.

Nakon homilije biskup Rogić je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili poljubac mira, a potom su pristupili služenju kod oltara.

Pogledajte još

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 17. svibnja u prostorijama svetišta …

Biskup Tomislav Rogić predvodio misno slavlje na blagdan sv. Prošpera, suzaštitnika Hvara i Hvarske biskupije.

Blagdan sv. Prošpera, suzaštitnika Hvara i Hvarske biskupije, proslavljen je u srijedu 10. svibnja 2023., …

Održana priredba Majka – srce obitelji.

U četvrtak 11. svibnja 2023., u organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije i Katoličke osnovne škole …