Za đakone zaređeni bogoslovi Ante Vrcić i Šime Pleadin.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u subotu 27. studenog za đakone Šibenske biskupije zaredio je bogoslove Antu Vrcića i Šimu Pleadina. uz brojne svećenike na misnom slavlju koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

U ovom euharistijskom slavlju đakonskog ređenja navještena je Božja riječ svima nama, a osobito vama koji stupate u sveti red đakonata, dragi Ante i dragi Šime, kazao je biskup Rogić u homiliji.

Riječi proroka Izaije oslikavaju na što ste pozvani. Taj odlomak čitao je Isus u sinagogi i obznanio da se u njemu ispunila ova proročka riječ. Ona se i danas nastavlja ostvarivati po onima koji služe u Isusovo ime, pa i onda kada toga nisu svjesni. Donositi radosnu vijest ubogima, da ih Bog ljubi, da s njima trpi, da im je suputnik, spasitelj i izbavitelj i da to osjete po vašem djelovanju i blizini. Razveseliti ožalošćene jer Bog prašta, iscjeljuje i daje priliku novog početka. Nudi vječni život u radosti Neba. Umjesto ruha žalosti donosite ulje radosti. Umjesto duha očajna pjesmu zahvalnicu jer svaka nevolja ima svoj kraj. Bog je veći od svega. I od trpljenja. I od vremena. Njegovi su vjekovi. On u vječnost poziva, vječni život u blaženstvu njegove blizine, poručio je biskup ređenicima.

Kazao im je kako su pozvani u ovaj svijet unositi Kristovu poruku, Krista samoga koji je Put i Istina i Život. „Bogu darujete svoju mladost, talente, sposobnosti. Budite uzori vjernicima: u vladanju, u ljubavi, u vjeri i čistoći misli, riječi i djela, u poniznosti. Posvetite se produbljivanju svoga poziva i službe. Ne zanemarite milosnog dara poziva koji vam je darovan. Budite poučljivi i znajte poučavati u vjeri. Ustrajte u svakom dobru i nastojanju oko svoje povezanosti s Kristom.

Prijatelji ste Isusovi ako činite što vam On zapovijeda. Zove vas prijateljima jer vas je pohodio i odabrao i postavlja vas da idete i rod spasenja ljudskih duša donosite. U tim nastojanjima obećava dati vam sve što zaištete od Oca u njegovo Ime. A ključ svega je ljubav koja pobjeđuje sebičnost i daruje sebe za druge, kako Bog hoće, kazao je između ostalog biskup Rogić ređenicima.

Vjernike je pozvao da ne posustanu u  molitvi za svećenike i nova duhovna zvanja, svećenika i redovnica. Oni žive i mole za vas, a vi molite za njih. Takvu povezanost molitvom, Gospodar žetve, neće ostaviti neuslišanom.

Nakon homilije biskup Rogić je polaganjem ruku i posvetnom molitvom kandidatima podijelio sakrament svetoga reda đakonata. Potom su novozaređeni đakoni obukli službenu liturgijsku odjeću: štolu, koja je znak dostojanstva i vlasti, i dalmatiku, simbol spasenja, radosti i pravednosti. Na kraju obreda, đakoni su primili evanđelistar iz nadbiskupovih ruku te s njim izmijenili poljubac mira, a potom su pristupili služenju kod oltara.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …