Vjernici Krapnja i Brodarice svetog Nikolu proslavili su na punti poluotoka Oštrica.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na blagdan svetog Nikole, u utorak 6. prosinca predvodio je misno slavlje predvodio je misno slavlje na punti poluotoka Oštrice, kod kapelice sv. Nikole.  Proslavu blagdana organizirao  je župnik u Krapnju i Brodarici  fra Ivan Lelas  i fra Drago Ljevar. Vjernici i svećenici su do punte Oštrice prevezeni trajektom iz Brodarice i Krapnja, a dio je došao i automobilima. Putujući trajektom vjernici su molili krunicu i pjevali Gospine pjesme.

Kako je kazao fra Ivan Lelas kapelica svetog Nikole na vrhu poluotoka Oštrica zavjetna je kapela krapanjskih i brodaričkih pomoraca i ribara. Devastirana je tijekom vremena komunizma, a kip svetog Nikole od strane komunističkih aktivistica bačen je u more. Vjerni puk ne obnovio kapelicu i nabavio kip svetog Nikole, te se svake godine okuplja o svečevu blagdanu.

Biskup Tomislav Rogić u homiliji je kazao kako sveti Nikola dobro je shvatio, a onda i živio Isusovu riječ evanđelja: Najveći među vama neka vam bude poslužitelj, jer tko se ponizuje bit će uzvišen. Naglasio je kako more uvijek predstavlja neizvjesnost i izazov s kojim se treba suočiti i nositi. Zvanje pomoraca i ribara stalno se susreće s providnošću. „Bit će kako dragi Bog da!“ puno se puta čulo iz usta onih što od mora žive. More je slika životne borbe koju treba prevladati, izdržati s pouzdanjem i sretno u luku stići. Nepisano je pravilo da su na moru svi upućeni jedni na druge jer svakome može zatrebati pomoć. Solidarnost mornara sastavni je dio njihova zvanja. To se jednostavno podrazumijeva.

Sv. Nikola, zaštitnik pomoraca i ribara, kojemu su na tolikim puntama podignute kapelice i u gradovima velebne crkve, znak je providnosti i učitelj dobrote. Znane pobožne predaje o svetom Nikoli uvijek ističu kako je skrovito pomagao u nevolji, ispravljao nepravde, priskakao u pomoć najslabijima na svaki mogući način. Za svog života uvijek je drugima dobro činio, svojim darovima siromašne spašavao i zato je postao djeci omiljeni svetac koji darove donosi. Živio je da druge usreći, spriječi od pogibelji, izbavi od straha i nevolju na dobro okrene. Zapravo svojim životom pokazivao je da se može živjeti drugačije, sretnije i ljepše kad se živi za druge. Postao je svjedokom Božje ljubavi za čovjeka, znakom Božje providnosti, Božjeg djelovanja po Isusu Kristu spasitelju čovječanstva , kazao je biskup okupljenim vjernicima.

Toliki pomorci svjedoče da su se u olujama utjecali u njegov zagovor. Mnogi uslišani i spašeni poslije su donosili u crkve svijeće ili druge zavjetne darove u znak zahvalnosti što su bili spašeni. Po zagovoru svetog Nikole prošli su kroz oluju, uspjeli u ribarenju, sretno se svojima vratili. Bog sve može okrenuti na dobro. Upravo tome je sveti Nikola tako vjerna slika i znak. Nikola nas uči pouzdati se u Boga, Bogu vjerovati i kad je teško, opasno, neizvjesno, ali i kad nam ide, kad smo uspješni. Sveti Nikola uči nas dobro činiti drugima i postati znak Božje ljubavi i dobrote koja svijet čini ljepšim, zapravo onakvim kakvoga je dobri Bog htio. Pomorci i ribari po svom pozivu života na moru upućeni su jedni na druge. Na pučini mora nije lako biti sam, ali kad je druga lađa u blizini, već je lakše, mirnije i drugačije, kazao je biskup Rogić.

Okupljene vjernike je pozvao da mole za ribare i pomorce da im sveti Nikola bude uvijek ta druga lađa, taj brod koji ulijeva sigurnost i pouzdanje da ih po njegovom zagovoru uvijek prati Božja providnost na svim morima i u svim vjetrovima kroz koje moraju bordižati. Neka im ulijeva hrabrost u sklopljene ruke na molitvu i uči dobroti života za druge, za najmilije. Zapravo svi smo mi pomorci na moru života! Čestitam vam dan svetoga Nikole i želim vam blagoslovljenu plovidbu morima. Neka sve vas i vaše najmilije na tome putovanju prati nebeska zaštita Svemogućeg Boga i moćni zagovor svetog Nikole.

Pogledajte još

Smotra crkvenog pučkog pjevanja “Puče moj” održana je u Vodicama.

  Dvadeset i sedma smotra  izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije „Puče moj“ održana je …

Svećenici Gospićko-senjske biskupije na uskrsnom druženju u Šibeniku.

Svećenici Gospićko-senjske biskupije okupili su se u četvrtak, 4. travnja, u Šibeniku na uskrsnom susretu …

Uskrsno misno slavlje u Cvjetnom domu.

Šibenski biskup Tomislav Rogić prigodom svetkovine Uskrsa u  srijedu 3. travnja pohodio je «Dom za …