Vjernici grada Šibenika Tijelovo proslavili zajedničkim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova.

Vjernici grada Šibenika svetkovinu Tijelova proslavili su u četvrtak 8. lipnja zajedničkim misnim slavljem u katedrali svetog Jakova. Euharistiju je u koncelebraciji sa svećenicima koji djeluju u gradu Šibeniku i umirovljenim biskupom Antom Ivasom predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Nakon misnog slavlja uslijedila je svečana tijelovska procesija sa postajama na katedralnom trgu i kod crkve svetog Krševana. Pjevanje preko misnog slavlja i procesije predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod vodstvom prof. Jelene Mikulandre i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

Biskup Rogić u homiliji je naglasio kako je Tijelovo radosni blagdan zahvaljivanja Bogu za sva primljena dobročinstva. Ove godine na poseban način, za svih 725 godina od utemeljenja Šibenske biskupije.

Naglasio je kako se Bog darovao u Isusu na najkonkretniji način. Postao je hranom za nas da njegovo razdavanje za spas svijeta ne prestane nikada. Neizmjerna Božja ljubav našla je načina da Bog uvijek ostane s nama, da se trajno možemo s njime sjedinjavati do onog konačnog susreta Oči u oči – Licem u lice. Veličina tog dara ostaje skrivena onome koji mu ne pristupa iz vjere. Samo vjerujući možemo dosita prihvatiti predragocjeni dar sakramenta euharistije koji je vrhunac svih sakramenata. Obnavlja se isti onaj čin – uprisutnjuje ona jedinstvena žrtva što ju je Isus učinio nakon posljednje večere predavši sebe u smrt na križu. U sakramentu euharistije slavi se njegova uskrsna pobjeda, kazao je biskup Rogić.

Sveta Misa – euharistija je aktualizacija objave i spasenja što ju je po Očevoj volji ostvario Isus Krist. U njoj se nastavlja, traje neprestano, djelo spasenja čovjeka u našem vremenu, među nama. Mi postajemo dionici, nama darovanog spasenja. Bog nas jednostavno prima k sebi, hrani, krijepi, učvršćuje i sa svakom svetom misom, sa svakom pričešću čini više svojima, – više Božjom djecom, daruje nam svoj Božanski život, – zalog buduće slave i čini baštinicima pripravljenog Kraljevstva Božjeg za sve koji u Krista budu vjerovali, tražeći snage u Isusovoj ljubavi, njegovoj milosti, koja nam se daruje u ovom sakramentu, poručio je biskup Rogić

Naglasio je da prihvaćajući Krista kao Boga, kao Bogočovjeka, zapravo pred njim priznamo da smo samo ljudi i da prihvaćamo tajnu o kojoj govori, a koju mi nismo kadri ni razumjeti, ni shvatiti. Prihvaćajući pak tajnu njegova davanja nama za hranu u euharistiji, kruha koji silazi s neba, mi dolazimo u njegovu prisutnost. Tu prisutnost s vjerom prihvaćamo i iz ljubavi prema njemu tražimo jer na taj način stupamo s njim u vezu na najsavršeniji mogući način koji nam je On omogućio dajući nam se u obliku kruha. Krist sam kaže: Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu! U tim je riječima iskazana bit euharistije, bit našeg sastajanja na slavlje spomen čina Kristove posljednje večere, njegove muke i uskrsnuća, a to je: već ovdje i sada na zemlji, ostvariti vezu, jedinstvo, suživot s Bogom na tajanstven sakramentalan način.

Neka doista blagdan Tijelova probudi u nama svijest o veličini tajne koju slavimo, da je slavimo s još više poleta, oduševljenja i zahvalnosti Bogu što nas je toliko ljubio da je htio biti s nama u sakramentu euharistije. Da dosita po doličnom pristupanju Euharistiji, po svetoj pričesti živimo po Isusu i sa Isusom, da bi jednom mogli s Njime zauvijek živjeti. Otkrivajmo u svakoj svetoj misi tu Božju blizinu, taj izvor života, zajedništva i zahvalnost Bogu za sva primljena dobročinstva, poručio je biskup Rogić između ostalog u homiliji.

Tijelovska proslava u Šibeniku svake godine bude nezaboravna manifestacija duhovnosti i vjernosti euharistiji . Vjernici su se okupili kao jedno tijelo, izražavajući svoju ljubav prema Bogu i svetosti Euharistije. Njihovo zajedništvo i molitva, vođeni biskupom Tomislavom Rogićem, stvorili su snažan duhovni doživljaj koji će još dugo ostati u srcima svih prisutnih. Tijelovska proslava u Šibeniku svjedoči o živoj vjeri i snažnoj povezanosti zajednice. Ujedinjeni u molitvi, vjernici su još jednom potvrdili važnost vjere u njihovim životima i spremnost da je dijele s drugima. Šibensko Tijelovo je podsjetnik svima na snagu i ljepotu vjere te poticaj za daljnje življenje kršćanskih vrijednosti.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …