VIDEO – Sakralna baština: Korska sjedala u crkvi svetog Frane u Šibeniku.

Donosimo meditativni video u kojem prikazujemo korska sjedala u crkvi svetog Frane. Kako se sjedala nalaze iza glavnog oltara nisu vidljiva široj javnosti, a iznimno su ljepa. Posebno je dojmljiv prikaz svetog Franje sa raspetim Kristom.
Korska sjedala u crkvi svetog Frane u Šibeniku napravljena su 1910. godine inicijativom ondašnjeg gvardijana šibenskog samostana svetog Frane fra Joze Miloševića. On je želio da se taj prostor produži, da dobije gotičku biforu i da se uredi molitveni prostor za fratre. To je učinjeno prema ugovoru sa slovenskim drvorezbarom Konradom Skaze koji je imao svoju radionicu u Južnom Tirolu u St. Ulrichu. Posao je dogotovljen i novi kor postavljen je 1910. godine, a stajao je ukupno tadašnjih 2780 kruna.
Ukusno i skladno izrezbareni kor ima 15 sjedala, a iznad njih su postavljeni izrezbareni drveni reljefi visine 48 centimetara, koji prikazuju 15 franjevačkih i hrvatskih svetaca i blaženika. Fra Jozo Milošević pomno je probrao i poredao svece i blaženike. U sredini je Propelo s Isusom na križu koga grli i prihvaća Sv. Frane. Lijevo od križa su reljefni likovi franjevačkih svetaca i naših hrvatskih franjevačkih blaženika: sv. Bonaventura, sv. Josip Kupertinski, bl.Ivan Duns Skot, bl. Adam Kotorski, bl. Mihovil Creski, bl. Toma Gavrović, Bl. Cvitan, navodni utemeljitelj šibenskog samostana, koji u ruci drži maketu crkve i samostana. Na desnoj strani su: Sv. Ante Padovanski, sv. Bernardin Sijenski, bl. Bonaventura od Potenze, bl. Toma Osorski, bl. Andrija Bribirski, bl. Ivan Trogiranin, sv. Nikola Tavelić.

Pogledajte još

Biskup Rogić na proštenju Majci Božjoj od Utjehe

Šibenski biskup Tomislav Rogić, nekadašnji višegodišnji ogulinski župnik, predvodio je 231. proštenje Majke Božje od …

Održano treće županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Šibenske biskupije

U četvrtak 28. lipnja 2024., u prostorijama Katoličke osnovne škole u Šibeniku, održano je treće …

U Rogoznici proslavljena Gospa od kapelice

Župa Rogoznica u utorak 2. srpnja proslavila je nebesku zaštitnicu Gospe od Kapelice. Svečano misno …