Uskrsno slavlje u katedrali svetog Jakova.

Šibenski biskup Tomislav Rogić na svetkovinu Uskrsa, u nedjelju 9. travnja predvodio je svečano misno slavlje u katedrali svetog Jakova. Koncelebrirao je župnik katedrale don Krešimir Mateša, župni vikar don Šime Pleadin,  kancelar don Ivica Boko i umirovljeni biskup Ante Ivas.. Preko misnog slavlja pjevao je Mješoviti zbor katedrale svetog Jakova pod ravnanjem prof. Jelene Mikuladra i uz orguljašku pratnju Nikole Lovrića Caparina.

U homilji biskup Rogić je kazao kako su dvojica učenika ugledala prazan grob, vidjeli su složene povoje i ubrus sa glave Isusove. Vidjeli su i povjerovali. Tek kad su bili spremni vidjeti očima svoje duše da je sve posve drugačije od onoga što su oni mislili da je stvarnost, mogli su povjerovati. Zapravo vjeruju u ono što ne vide da je Isus uskrsnuo jer više nije ovdje. Tada im se otvara pamet da upoznaju Pisma, da slože u svome srcu Isusove riječi koje su već bile tu, ali ih nisu razumjeli, nisu bile dobro posložene da ih mogu shvatiti. Sada poznaju Pismo i znaju da ono govori da Isus treba od mrtvih ustati. Sam im je to govorio i više puta ih podsjećao da povjeruju kad se sve dogodi. Sada, očima vjere gledaju prazan grob, a Pisma postaju snaga Duha koja će ih nositi da razglase svemu svijetu: Krist je uskrsnuo, Krist je živ. Radost Kristova uskrsnuća postat će njihovom životnom snagom. Živjet će od njegove Riječi, njome ići u susret svakoj nevolji, nošeni nadom Uskrsa koja je jedina kadra pobijediti svijet.

Brate i sestro, pred kakvim se god izazovom nalazio, kakva god ti kušnja ili sumnja razdirala srce, koliki god teret života nosio poput Isusova križa, potrči i uvjeri se da je grob prazan. Progledaj očima vjere u Spasitelja, neka Te nose njegove Riječi, živi već sada snagom Uskrsnuća, snagom otvorenih nebeskih vrata za svakoga koji povjeruje Isus Krist je živ zauvijek i zove nas u vječni život s Bogom, poručio je u homilji biskup Tomislav Rogić.

Nakon misnog slavlja prema starom šibenskom običaju  vjernici su biskupu Rogiću u dvorani biskupske palače osobno izražavali  uskrsne čestitke.

Pogledajte još

Pastirski pohod biskupa Tomislava Rogića župi Primošten

Utorak je, 13. veljače 2024. – u 9:00 sati zvonjavom zvona na zvoniku župne crkve …

Papina poruka za korizmu 2024. godine.

PORUKA SVETOGA OCA FRANJE za korizmu 2024. godine Bog nas vodi kroz pustinju do slobode …

U Vodicama je proslavljen Dan braka. Pedeset parova obnovilo bračna obećanja

U župi Vodice proslavljen svjetski dan braka i obnovljena bračna obećanja pedeset bračnih parova U …