Učenici Centara za odgoj i obrazovanje “Šubićevac” bili su na hodočašću u Lurd. Duhovnik im je bio bogoslov Ante Škugor.

Četvero učenika Centra „Šubićevac“ provelo je proljetne praznike na hodočašću u Lourdesu u Francuskoj, gdje su boravili od 22. do 27. travnja 2019.

Hodočašće je organizirala Dječja udruga hrabrost iz Zagreba, poznatija pod nazivom DUH, osnovana 2003. godine, čiji je cilj jačati samostalnost i samopouzdanje svojih korisnika, djece s teškoćama u razvoju i mladih s invaliditetom, raznim zabavno-edukativnim aktivnostima koje organiziraju tijekom cijele godine, a glavna im je aktivnost međunarodno hodočašće u Lourdes.

Svake godine u vrijeme proljetnih praznika organizira se Hodočašće povjerenja djece s teškoćama u razvoju (eng. handicapped children pilgrimage trust – HCPT). Istoimena udruga „HCPT” osnovana je u Ujedinjenom Kraljevstvu 1956. godine. Iz nje se razvila udruga The Irish Pilgrimage Trust koja prva samostalno putuje s djecom s teškoćama u razvoju u Lourdes, a u kasnijim godinama pomaže udrugama u drugim dijelovima svijeta da se priključe ovom pokretu. Pomoću irske udruge, u Hrvatskoj je prije 16 godina osnovana Dječja udruga hrabrost.

Ove je godine, u organizaciji udruge DUH, u Lourdes putovalo tridesetak djece s teškoćama u razvoju sa svojim volonterima, voditeljima grupa, medicinskim sestrama i duhovnicima, a prvi je put okupljena i grupa mladih, tzv. Youth group, čiji su članovi maturanti i brucoši koji su se ovom prigodom učili volontiranju družeći se s korisnicima.

Uz tri zagrebačke grupe i jednu varaždinsku, ove je godine prvi put putovala šibenska grupa: učenici Centra „Šubićevac“: Anđela, Marija, Mateo i Aleksandar, radnici Centra – volonteri: nastavnice Marijana Gladović i Ivana Vrljac, edukacijska rehabilitatorica Anamarija Tadin, asistent u nastavi Niko Blažević, duhovnik Ante Škugor, medicinska sestra Antonija Štampalija, volonterka Ana Pokrajčić i voditeljica grupe Matilda Čakarić. Namjera je udruge DUH osnovati trajnu šibensku grupu, okupiti volontere i djecu s teškoćama u razvoju s našeg područja koji bi putovali na hodočašće, stoga se nadamo da će naša iskustva biti korisna.

U šest dana zajedničkog hodočašća, sve je bilo prilagođeno potrebama i mogućnostima djece s teškoćama u razvoju.

Svakoga dana djeca su odlazila na mise koje su odjekivale pjesmom i veseljem, a „mir s tobom“ davao se zagrljajima umjesto rukovanjima. Prvi je put organizirana misa na hrvatskom jeziku u spilji ukazanja, djeca su sudjelovala u irskoj i u međunarodnoj misi na kojima su pronijeli i hrvatsku zastavu, a u ostale dane mise su vodili svećenici koji su pratili pojedine grupe iz Hrvatske. Posebno je dirljiva bila misa posljednjeg dana boravka u Lourdesu, kada su svi koji su željeli izrazili svoje zahvale.

http://centar-odgojiobrazovanje-subicevac-si.skole.hr

Pogledajte još

Održan duhovni projekt za mlade “Schola orandi” pod temom “Jesam li sudionik ili promatrač na Gozbi ljubavi?”

U prostorijama Katoličke škole u Šibeniku u subotu 25.5.2024. održao se duhovni projekt za mlade …

Održana „Zlatna harfa“ dječjih župnih zborova za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju

Smotra dječjih župnih zborova „Zlatna harfa“ za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je u subotu …

Proslavljena Gospa od Karavaja. Okupili su se brojni vjernici. Slavlje je predvodio biskup Rogić.

Svetkovina Gospe od Karavaja svečano je proslavljena u nedjelju 26. svibnja u župi Tisno na …