U Vukšiću proslavljen blagdan sv.Marka

Blagdan sv. Marka proslavljen u  utorak , 25.04. 2023.g  u crkvi sv. Kate ,  gdje je svečanu misu s procesijom predvodio je župnik fra Božo Mandarić. Zbog  nevremena procesija sa stajalištima i blagoslovom polja obavljena je u crkvi .

-Bog će dati onima koji vjeruju i blagosloviti ih na zagovor sv.Marka . Želimo da Bog  na  sve naše usjeve  i  plodove izlije svoj blagoslov. Molimo se da  sv.Marko  blagoslovi trude i polja cijele naše župe , kazao je na kraju fra Božo Mandarić

Euharistijsko slavlje uljepšao je mješoviti crkveni zbor sa svojim čuvenim starodrevnim pučkim pjevanjem ” Vukšićke mise “.  Na brdu Karanovac nalazio se stari grad Vukšić. U blizini starog grada opstojala je neka crkvica i kapela. Mještani misle da je bila posvećena u čast sv. Marka. Do takvog zaključka dolaze na temelju donedavnog održavanja procesije i blagoslova polja na blagdan sv Marka. Procesija je polazila iz župne crkve sv Mihovila i išla kroz polje sa stajalištima do starog grada na brdu Karanovac . Proslava blagdana sv. Marka održava se tradicionalno do danas, ali s procesijom, misom i blagoslovom polja u crkvi sv Kate. Fra Božo je na kraju misnog slavlja česitao  imendan svima onima koji  nose ime Marko i poručio im da se mole svom nebeskom zaštitniku.

Tekst i foto: Marko  Ledenko – Mane

Pogledajte još

U Vukšiću svečano proslavljena svetkovina svete. Katarine Aleksandrijske.

Svečanim i euharistijskim slavljem u crkvi sv . Kate ,  25. studenog uz sudjelovanje mnoštvo …

Sveta Katarina Aleksandrisjka proslavljena je u Ljubitovici.

U župi Ljubitovica u subotu 25. studenog proslavljena je nebeska zaštitnica župe sveta Katarina Aleksandrijska. …

U katedrali svetog Jakova proslavljena je sveta Cecilija. Na misnom slavlju okupili su se crkveni pjevači.

Crkveni pjevači iz zbora Laudantes;  iz župa Katedrala, Gospa van Grada, Šubićevac, Vidici, Baldekin, Madalina, …