U Vodicama održan susret čuvara Kristova groba iz Hrvatske i BiH

Na Uskrsni ponedjeljak, 18. travnja, na tradicionalni dan kada se okupljaju čuvari Kristova groba i imaju svoju smotru i festival, nakon dvije godine stanke zbog pandemije, na Okitu u župi Vodice, okupili su se predstavnici žudija – čuvara Kristova groba iz Hrvatske i jedna skupina iz Novoga Travnika iz Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji susret bio je u Vodicama u kojem je i održan prvi susret i smotra 2001., koji su kasnije zbog sudjelovanja mnoštva sudionika prerasli u Festival žudija koji okuplja čuvare Kristova groba koji njeguju ovu baštinu u svojim župama.

Susret je započeo okupljanjem u Moto klubu Okit odakle su se žudiji uputili u povorci prema Okitu. Podno brda u hodočašću uspinjući se uz Okit, molili su krunicu.

U podne je u crkvi Gospe Karmelske slavljena euharistija. Misu, na kojoj su sudjelovali pristigli čuvari Kristova groba, kao i gosti i župljani Vodica, uz koncelebraciju don Ante Ledića, koji je pristigao sa skupinom čuvara iz Novog Travnika, predvodio je fra Ivan Bradarić, gvardijan samostana sv. Frane i rektor nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića u Šibeniku. Na početku mise sve nazočne pozdravio je domaćin i župnik don Franjo Glasnović.

Nakon mise akademski snimatelj i idejni začetnik smotre i festivala žudija Šime Strikoman na platou ispred crkve snimio je svoju milenijsku fotografiju s okupljenim žudijima i sudionicima susreta. Fotografija je bila stilizirana u simbolu i natpisu Okita.

Zajedničko druženje za sve sudionike bili su organizirani u Moto klubu Okit.  

Pogledajte još

Blagdan sv. Antuna pustinjaka proslavljen je u Buliću.

U malom i lijepom mjestu Bulić, koje pripada župi sv. Mihovila Lišane, proslavljen je u …

U župi Čvrljevo proslavljen blagdan Imena Isusova

U župi Čvrljevo je u nedjelju, 15. siječnja proslavljen svetkovina Imena Isusova kojemu je posvećena …

Proslavom Imena Isusova u crkvi Gospe van Grada zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u gradu Šibeniku.

U šibenskoj gradskoj župi Varoš u subotu 14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je …