Svetkovina posvete crkve sv. Ante Padovanskog na Šubićevcu.

Župna zajednica na Šubićevcu u Šibeniku proslavila je u nedjelju, 15. studenoga 2020., trinaestu obljetnicu posvete crkve sv. Ante Padovanskog. Samostansku crkvu posvetio je mons. Ante Ivas, tadašnji ordinarij Šibenske biskupije, a sama posveta bijaše i izvanjski znak da su franjevci Provincije Presvetog Otkupitelja završili višegodišnju gradnju novog samostana i crkve, koju za pastoralne potrebe koristi i župna zajednica na Šubićevcu. Datum posvete crkve uzima se i kao dan samostana, u kojem danas živi sedam franjevaca.
Središnje slavlje i duhovnu obnovu predvodio je fra Mario Knezović, član Hercegovačke franjevačke provincije uznesenja BDM-e i župnik na Kočerinu. On je predsjedao misnim slavljem u 18 sati, a koncelebrirao je fra Mario Radman, gvardijan i župnik na Šubićevcu. Liturgijsko pjevanje animirao je župni band mladih Talita kum, a asistirali su franjevački bogoslovi i ministranti. Osim tog slavlja, u crkvi su tog dana slavljene još dvije mise – u 9.30 i 11 sati.
Svečani zvuci zvona najavili su početak večernjeg euharistijskog slavlja. Predsjedatelj je poznati voditelj duhovnih obnova i seminara diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i u drugim državama. Fra Mario je u homiliji govorio o putu Božjem i izazovima koji se pojavljuju na tom putu. Sigurno svjetlo i svojevrsni svjetionik na putu vjere, nade i ljubavi jest i crkva na Šubićevcu, gdje vjernici sa svojim svećenicima svakodnevno slave sakramente, zahvaljujući za dar života i crkvenog zajedništva – istakao je propovjednik. Na kraju misnog slavlja župnik Radman zahvalio je svojem imenjaku za prvi dolazak među vjernike Šubićevca i izrazio nadu da će ga ugostiti još koji put. Duhovna obnova nastavljena je održavanjem prigodne kateheze za okupljenu zajednicu vjernika. Fra Mario je zanimljivo i precizno izlagao o stvarnostima koje okružuju suvremenog čovjeka i naglasio potrebu da se kršćani u življenju uvijek i iznova vraćaju svojem temelju, a to je Gospodin Isus Krist. Kateheza je trajala oko 40 min, a nakon toga je slijedilo euharistijsko klanjanje, koje je animirao voditelj duhovne obnove.
Duhovnu obnovu uživo je prenosilo nekoliko Facebook stranica, a reportaža o slavlju svetkovine posvete crkve bit će prikazana i na lokalnoj televiziji. Okupljeni vjernici imali su prigodu nabaviti i najnoviju fra Marijevu knjigu – Evangelizacija u digitalnom dobu. Crkva, mediji i odnosi s javnošću, a autor se rado zadržao u druženju s vjernicima, a kasnije i s fratrima u samostanu.
izvor: Facebook župe Šubićevac

Pogledajte još

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 34. nedjelja kroz godinu A – Isus je Kralj milosrđa (Svetkovina Krista Kralja)

Evanđelje: Mt 25, 31-46 Čitanje svetog Evanđelja po Mateju U ono vrijeme reče Isus svojim …

Spomen i meditacija Vukovara i Škabrnje u Ljubitovici

U predvečerje 18. studenoga, na koji se svi oni koji osjećaju da je pripadnost hrvatskoj …

Arhivke snimke. Mjuzikl djece iz OŠ Brodarica posvećen sv. Nikoli Taveliću izveden prije 20 godina 13. studenog 2000.

Prije dvadeset godina za tridesetu obljetnicu kanonizacije sv. Nikole Tavelića Samostan svetog Frane, župa Brodarica …