Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije proslavljena je u samostanu svetog Frane.

Svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena u samostanu svetog Frane u Šibeniku u utorak 8. prosinca. Zbog pridržavanja uputa stožera slavljene su dvije večernje svete mise u 17 i 18 sati. Obje je predvodio fra Josip Ivanović iz samostana svetog Frane u Splitu.

Preko misnog slavlja u 18 sati članovi Vojske Bezgrešne samostan svetog Frane i župe svetog Petra – Vidici izmolili su Bezgrešnoj posvetnu molitvu. Svi su po završetku slavlja fratrima samostana svetog Frane koji se nalaze u samoizolaciji, pjesmom iz samostanskog dvorišta zaželjeli svako dobro povodom svetkovine Bezgrešne.

U homilji fra Josip Ivanović kazao je kako svetkovina Bezgrešnog začeća „u središte stavlja čovjeka“; „zemljani čovjek Adam odbija poslušnost, a nebeski čovjek Isus iznova je prihvaća ne bi li čovjeku povratio ljepotu koju je na početku primio od Boga“. „Marija je danas predstavljena kao savršeno stvorenje otvoreno Božjemu naumu. Pokraj Adama i Eve ona stoji kao ‚iznova stvorena‘; stavlja se u jasan odnos s Bogom izričući svoj ‚neka mi bude‘, dodao je.

„Iz slobodnoga stava poslušnosti, koja ne umanjuje nego uvećava Marijino i naše ljudsko dostojanstvo, otkriva se izvanredna Marijina ljepota, koju Bog stavlja pred nas, ne bismo li joj kao stvorenja sve više težili.“

„Njezina ljepota ne skriva se u njezinoj zemaljskoj proračunljivosti, nego u nebeskoj mudrosti osluškivanja, prebiranja i djelovanja po „tvojoj – Božjoj – riječi“. I doista: Tota pulchra es, Maria – Sva si lijepa, o Marijo, i ljage grijeha istočnoga nema na tebi – pjeva Crkva u antifoni njoj u čast“, kazao je fra Josip, pozvavši vjernike da razmisle jesu li sličniji Adamu ili Mariji.

„Nju danas promatramo u ljepoti njezina odgovora koji čini ljepotu njezine duše. Promatramo kako se njezin „neka mi bude po tvojoj riječi“ pretače u Isusovu molitvu Očenaša u riječi ‚budi volja tvoja‘“, rekao je istaknuvši važnost osluškivanja Božjeg glasa.

  1. Ivanović naglasio je da Marijina ljepota „izrasta iz obnove čovjekova saveza s Bogom“ koji se događa i u sakramentu ispovijedi u kojemu se čovjek vraća u stanje krsne milosti.

Podsjetio je i da „Marija u trenutku Isusova začeća nije prepuštena sebi; prepuštena je milosti Božjoj, ali je povjerena i zaručničkoj skrbi i ljubavi svetoga Josipa. Njih dvoje svojom jednostavnošću upućuju jedno na drugo, ali ponajviše na Onoga koji ima doći, na Boga. Uz Mariju je sveti Josip, ljubljeni otac, otac pun nježnosti, poslušni otac koji prihvaća; otac kojeg resi kreativna hrabrost, marljiv, uvijek u sjeni. Ovim riječima papa Franjo opisuje svetoga Josipa u svojem Apostolskom pismu Patris corde kojim razdoblje od današnjega dana do 8. prosinca 2021. godine proglašava Godinom sv. Josipa. To čini o 150. obljetnici proglašenja svetoga Josipa zaštitnikom Sveopće Crkve. Marija i Josip svojim izgovorenim i tihim ‚neka mi bude‘ potpuno se predaju Božjoj providnosti. Tim postaju našim učiteljima života.“

„Dopustimo Gospodinu da po zagovoru Bezgrešne Djevice Marije i svetoga Josipa svrne svoj pogled na nas, da pošalje svojega anđela da i nama progovori i navijesti nam Radosnu vijest. Nemojmo odbiti njegov zov niti prečuti njegov glas. Neka u našim životima bude manje ‚po mojoj riječi‘, a više ‚po Božjoj riječi‘. Tako će po nama biti osjetljiva i vidljiva ljepota Božja u svijetu“ zaključio je fra Josip.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …