Sveti Mihovil proslavljen je u Vukšiću.

U župnoj crkvi sv. Mihovila u Vukšiću ,  29. rujna  svečano je proslavljena svetkovina sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika  Vukšića . Svečano misno slavlje u nazočnosti brojnih župljana i hodočasnika iz drugih okolnih mjesta predvodio je fra Ivan Režić magistar bogoslova iz Splita , u koncelebraciji s domaćim župnikom fra Božom Mandarićem. Slavlje je uljepšao mješoviti crkveni zbor poznatim pučkim tradicionalnim pjevanjem mise.

-Crkva na osobit način štuje arkanđela Mihaela ( Mihovila ).  Mihael znači „  tko je kao Bog  „ .Trostruka je uloga Mihaela , on je borac, molitelj i pratitelj.  Arkanđeo Mihael je borac protiv Zloga, Sotona i njegovih zakulisnih  igara , molitelj pred licem Božjim i pratilac ljudi. Stoga je tako važno prizivati ime arkanđela Mihaela, jer pali anđeo Sotona, u sebi podvojen , svom silinom želi ljude udaljiti  i odvojiti od Boga,   naštetiti  njihovu fizičkom i duhovnom zdravlju i međuljudskim odnosima .Duša omamljena i zavedena Zlim lakše upada u različite vrste  ovisnosti, psovke, bogohule, nemoral, prijevare , nepraštanje i klevete. Ukratko , u sedam grijeha koji dušu malo pomalo umrtvljuju. Svatko od nas je pozvan i poslan, poput arkanđela Mihaela  biti glas Božji na ovom svijetu. Kako bismo bili glas Božji  koji se čuje , potrebni smo uvjeriti se „ da nitko nije kao Bog „  . „   Da ništa ne može zamijeniti Boga „   Neka nas sve prati zagovor sv.Mihaela arkanđela da umijemo uvijek prepoznati zamke Zloga i uvijek ostati povezani  s Bogom,jedinom istinom i radošću života , istaknuo je fra Ivan Režić

Fra Božo Mandarić zahvalio je fra Ivanu  na predivnoj propovjedi kao i svim nazočnim vjernicima koji su uveličali slavlje svetkovine sv. Mihovila. Nakon misnog slavlja vjernici su na mjesnom groblju položili cvijeće i zapalili svijeće na grobovima svojih pokojnika. Poslije mise domaćini su zaigrali biračko kolo, zapjevali stare narodne pjesme, održavajući i obnavljajući tradiciju na taj način.

Tekst i foto: Marko Ledenko-Mane

Pogledajte još

Katolička osnovna škola u Šibeniku domaćin Erasmus+ projekta

Nakon dvogodišnje stanke, u okviru Erasmus+ projekta „Let´s trek on Europe´s tracks“ Katolička osnovna škola …

Poruka pape Franje prigodom 59. svjetski dan molitve za zvanja.

Na Četvrtu uskrsnu nedjelju, 8. svibnja 2022. slavi se 59. svjetski dan molitve za zvanja …

Poruka mons. Marina Barišića za Nedjelju Dobrog Pastira.

Predsjednik Vijeća HBK za sjemeništa i duhovna zvanja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je poruku …