Sveta Katarina Aleksandrijska proslavljena je u Vukšiću.

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv . Kate ,proslavljena je nebeska zaštitnica Vukšića sv. Kata. Misno slavlje predvodio don Ante Delić župnik Jasenica/Maslenica u koncelebraciji s fra Božom Mandarićem .

-Rimski car Maksencije zaljubio se u Katarinu i htio je ostaviti svoju ženu i uzeti Katarinu za ženu ali ona nije htjela jer bila vjerna Kristu. Smrtno uvrijeđen tim odbijanjem car se razbjesnio i dao načiniti mučilo kotač s bodežima koji će je sasjeći. Kada je Katarina došla do tog kotača on se raspao. Narod oduševljen Katarininom snagom, odvažnošću masovno se obraćao na kršćanstvo. Car je tada odlučio Katarini odrubiti glavu. Današnju sveticu Katarinu zadesilo je mučeništvo , koje je platila svojim živitom. Katarina je znala da je temelj njezinog života Isus Krist i čvrsta vjera. Ona nam danas poručuje da budemo iznad svega ustrajni u čvrstoj vjeri i ljubavi prema Isusu Kristu- rekao je na kraju don Ante Delić.

Na završetku misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio se , nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine nebeske zaštitnice Vukšića sv.Kate . U Vukšiću se uz blagdan sv.Kate veže i pučka izreka koja glasi “ Sveta Kata , snijeg za vrata “. Na sam blagdan ove i prošlih godina snijeg nije zabijelio , nego je pogodovalo lijepo vrijeme.

Vjernički puk ispred crkve iz duše zapjevao je vukšićku himnu „Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika „.

U Vukšiću se nalazila kapela sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom 18. stoljeća. U Domovinskom ratu do temelja je uništena, kada su ukradena oba zvona, a kapela nije obnovljena niti dan danas. Nova crkva sv. Kate izgrađena je 1987.g. u blizini stare crkve sv. Kate . I ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom i dva zvona 2005. godine.

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane

Pogledajte još

Nedjeljna homilija mons. Marinka Mlakića: 2. nedjelja kroz godinu B – Jaganjac Božji koji odnosi grijeh svijeta

Čitanje svetog Evanđelja po Ivanu U ono vrijeme: Stajaše Ivan s dvojicom svojih učenika. Ugleda …

U crkvi Gospe van Grada proslavljeno je Ime Isusovo. Tim slavljem zaključeno je Božićno liturgijsko vrijeme u župi Varoš i gradu Šibeniku.

U šibenskoj gradskoj župi Varoš u četvrtak 14. siječnja prema starom katoličkom kalendaru proslavljen je …

Župa Katedrala prikuplja sredstva za kupnju stambene jedince za potresom pogođena područja.

Katedralna župa sv. Jakova provodi akciju  prikuplja sredstva za kupnju stambene jedince za potresom pogođeno …