Slavljena zadušnica za biskupa Srećka Badurinu i hrvatske branitelje.

Dvadeset i treća obljetnica  smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška vremena Domovinskog rata svjedočio evanđelje, obilježena je u utorak 17. rujna misnim slavljem u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku. Euharistiju koja je slavljena i za sve žrtve Domovinskog rata predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

– Večeras su nas okupila obljetnica i sjećanja na one koji više nisu s nama, na one koji već upoznaše vječnost, koji su prošli kroz vrata smrti u novi život. Okupila nas je memorija na vrijeme „Rujanskog rata“ pred 28 godina. Memorija koju ne smijemo zanemariti i iz koje uvijek trebamo crpiti ono plemenito, požrtvovno, one najdublje poruke velikodušnosti, požrtvovnosti i jasnih ciljeva kako se voli i brani Domovina. Prisjećanja na ljude koji su obilježili to vrijeme stradanja, vrijeme rata, najgore moguće vrijeme u kojem bezumlje uhvati maha. Branitelji i biskup Srećko Badurina su ga iznijeli, istrajali, podnijeli i svoju dionicu povijesti, koju im je Bog povjerio, časno ispunili. Na tome smo im zahvalni, na tome Bogu zahvaljujemo što nam ih je dao,  hrvatske branitelje i biskupa Srećka Badurinu. – poručio je u homilji biskup Tomislav Rogić.

Citirao je biskupa Badurinu:  „I pitamo se mi danas gledajući ove naše prazne prostore, opustošene prostore … porušene domove i crkve, pitamo se: Što je u ovom času volja Božja za nas Hrvate katolike na ovim prostorima? Nitko nije tako mudar da to izreće u nekoj formuli, receptu, reći i ostvariti sve ono što je pred nama kao zadatak, kao poziv. … Prolazeći opustošenim župama razmišljao sam: Što bi Bog nama danas rekao? Pa sam se sjetio prve Božje naredbe čovjeku kad ga je stvorio i postavio u svijet te rekao prvim ljudima, prvom bračnom paru: Rastite i množite se i napunite zemlju i pokorite je sebi. Božja riječ govori pojedinom čovjeku, pojedinoj savjesti. Govori pojedinom muškarcu, pojedinoj ženi. On govori i u velikim događajima i u globalnim gibanjima svijeta. Ali, on ne mimoilazi, nego gradi na pojedinoj osobi, pojedinoj savjesti, pojedinoj vjeri i pojedinoj odgovornosti“.

Tako je svjedočio biskup Srećko. Njegove riječi i danas šalju jasnu poruku i pozivaju da darovanu slobodu odgovorno iskoristimo za boljitak svoga naroda, kazao je biskup Rogić.

Misno slavlje završilo je molitvom odriješena na grobu biskupa Badurine.

Pogledajte još

Održana rekolekcija svećenika Šibenske biskupije.

Redovita mjesečna rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 17. svibnja u prostorijama svetišta …

Biskup Tomislav Rogić predvodio misno slavlje na blagdan sv. Prošpera, suzaštitnika Hvara i Hvarske biskupije.

Blagdan sv. Prošpera, suzaštitnika Hvara i Hvarske biskupije, proslavljen je u srijedu 10. svibnja 2023., …

Održana priredba Majka – srce obitelji.

U četvrtak 11. svibnja 2023., u organizaciji Katehetskog ureda Šibenske biskupije i Katoličke osnovne škole …