Slavlje prve svete pričesti u župi svete Katarine Aleksandijske u Ljubitovici.

Na desetu nedjelju kroz godinu 6. lipnja 2021. godine u župi sv. Katarine Aleksandrijske u Ljubitovici po prvi put su primili Tijelo Kristovo naših petero prvopričesnika: Ivan Turković, Karlo Munjiza, Marta Topčić, Nikolina Turković i Bože Viljac. Oni su se marljivo i redovito, kroz župne radionice i vjeronauk,  pripremali za taj poseban događaj. Dan ranije, u subotu, zajedno s roditeljima, pristupili su sakramentu pomirenja. A u nedjelju ujutro, u procesiji, zajedno sa župnikom uputili su se iz kapelice sv. Ante Pustinjaka,  na Gozbu Kralja Jaganjca. I dok oni tako smjelo koračaju u bijelim haljinama, prepuni radosti i uzbuđenja, riječi koje pjeva župni zbor “Bog mi je svjetlost i spasenje koga da se bojim” kao da ostavljaju dublji pečat u našim mislima. Gotovo je nemoguće, gledajući tih pet anđela, ne osjetiti Božju blizinu tog jutra u Ljubitovici u dvorištu ispred župne kuće gdje se održava svečano misno slavlje.

“Nije slučajno da će baš po prvi put primiti Tijelo Kristovo na mjestu na kojem se svaku subotu igraju” riječi su kojima je don Donald uveo i pozdravio nazočne na početku misnog slavlja. Potom su uslijedile pozdravne recitacije Ivana, Nikoline i Bože koji su kroz nekoliko riječi pozdravili sav puk što se taj dan okupio sudjelujući u njihovoj radosti. Misna čitanja čitale su majke djece, Milena Munjiza i Ana Turković, a psalam su čitali prvopričesnici Marta i Ivan. U propovijedi, kroz razgovor s djecom, župnik nas podsjeća na sedam glavnih grijeha u koje svakodnevno i sami upadamo. Jedino ćemo – kaže nam, kad dostignemo  jednostavnosti i dječju bezbrižnosti lakše ustati nakon svakog pada u grijeh. Gledajući njih petero, slušajući riječi propovjednika, gotovo je nemoguće ne prisjetiti se svoje prve pričesti, iako smo odrasli, i  zapitati se skriva li se u nama još ona djetinja radost, pouzdanje i povjerenje koje nam svjedoče danas naša djeca. Držeće svijeće što su ih majke upalile na uskrsnoj svijeći, prvopričesnici, puni žara, sada samostalno obećavaju Bogu ono što su prije nekoliko godina za njih obećali njihovi roditelji i kumovi na krštenju. Došavši do kraja misnog slavlja, Ivan, Marta i Karlo kroz nekoliko stihova zahvalili su Bogu na današnjem danu.

“Kad sam tek saznao da idem u Ljubitovicu, upisao sam na internet to mjesto i na fotografijama pronašao baku s lukom. Puno sam članaka otvorio i  pročitao kako je Ljubitovica poznata po luku i kako je to njezino bogatstvo. Kada sam počeo živjeti s vama otkrio sam da, uz marljivost ljudi ovog dijela Zagore, pravo bogatstvo Ljubitovice nisam pronašao na internetu. Bogatstvo- to su oni – djeca koja se svake subote redovito sabiru u ovom našem prelijepom parku pokraj župne kuće.” Prebirući uspomene koje nijedna fotografija ne može zabilježiti, zahvaljujemo Kristu na još jednoj prelijepoj i blagoslovljenoj nedjelji i s nestrpljenjem čekamo sljedeću subotu kada će na blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, Ivano Piteša – prvopričesnik koji zbog samoizolacije nije mogao nazočiti ovom misnom slavlju, prvi put primiti Tijelo Kristovo. Tada će, kao i ovu nedjelju, njegovi prijatelji opet obući bijelu haljinu dijeleći s njim radost svetog sakramenta.

Pogledajte još

U Vodicama proslavljeno je Našašće svetog Križa.

Našašće svetog križa i Dana grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u petak  3. svibnja. …

Biskup Tomislav Rogić blagoslovio crkvu u Kladnjicama

Šibenski biskup blagoslovio je, na svetkovinu sv. Filipa i Jakova, u srijedu 1. svibnja, obnovljenu …

Drugi dio ovogodišnje Zlatne harfe održan je u Kninu.

Smotra dječjih župnih zborova Zlatna harfa za Splitsko-makarsku i Šibensku biskupiju održana je 27. travnja …