Sjećanje u Vukšiću: Položeni vijenci za žrtve Domovinskog rata

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa kod župne crkve sv. Mihovila u  petak , 27 . rujna, obilježen je spomen na  15  žrtava Domovinskog rata i 28. godišnjice progona žitelja Vukšića. Služena je misa zadušnica za sve vukšićke žrtve u župnoj crkvi sv. Mihovila, a nakon mise mjesni župnik fra Božo Mandarić ispred centralnog križa dao je odrješenje za sve poginule i ubijene .

-Na tisuće granata padalo je na naš Vukšić s ciljem da se razore naše crkve , domove i da nemamo nade na svoj povratak. To je bila poruka mržnje ,  ali  Bog nas danas poziva da ne odgovaramo mržnjom , nego da mu zahvaljujemo što smo uspjeli doći na svoje- rekao je na kraju fra Božo Mandarić.

Srpski agresori  su  27. rujna 1991.g. dva dana uoči nebeskog zaštitnika sv. Mihovila, okupirali Vukšić, razorili  tri mjesne crkve, a cijelo selo  spalili . Tijekom okupacije Vukšića, ubijeno je devet nevinih civila uglavnom  starije dobi  , a  poginulo je šest hrvatskih branitelja .

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred centralnog križa  ,  počast vukšićkim  žrtvama , uz članove   obitelji  poginulih i ubijenih   odali su Mjesni odbor Vukšić,  Grad Benkovac,  UHDDR Benkovac,  Udruga  9.gbr.  Vukovi-podružnica Benkovac,  UHDBDR Stankovačka bojna,   Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije, UHBOPTSP  Zadar,  Udruga žena iz Domovinskog rata Zadar, predstavnici Policijske postaje Benkovac  ,  Udruga Prvi hrvatski redarstvenik Zadarske županije ,  zapovjednik vojarne Benkovac pukovnik Vinko Rogić,  ratni zapovjednik  2. bojne  134. brigade  pukovnik Radojko Baković , HSP Benkovac i mještani Vukšića.  Mjesni odbor Vukšić  i obitelji poginulih   su organizatori  ove obljetnice.

Nakon 28 godina rane iz Domovinskog rata još su prilično svježe. Ono što posebno boli jest činjenica da za nevine žrtve nitko još nije snosio odgovornost. Vukšić je kroz svoju povijest  prošao kroz mnoge borbe, primio je bezbroj udaraca, neizlječivih rana, posrtaja, ali i podizanja. Jedno od tih podizanja je i ovaj događaj, odnosno prilika da se oda počast poginulim mještanima ovoga sela i to na posebnom mjestu i pred spomenikom koji će zauvijek svjedočiti vremenu kada je zločinac podigao ruku na ovo ponosno mjesto i njegove mještane.

Tekst i foto : Marko Ledenko-Mane

Pogledajte još

Papa Franjo ustanovio Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Slavit će se u nedjelju najbližu blagdanu sv. Joakima i Ane.

U nedjelju obilježavamo Prvi svjetski dan djedova i baka i starijih osoba. Papa Franjo je …

Sveti Ilija svećano je proslavljen je u Vrsnom. Misno slavlje predvodio je fra Ivan Bradarić.

Blagdna svetog Ilije svečano je proslavljen u Vrsnom u župi Boraja Svetu misu pored crkvice …

Obilježena 30. obljetnica progonstva žitelja župe sv. Mihovil Lišane

Planirana 13.  molitvena hodnja “ Koracima nade u istinu “  zbog velikog nevremena nije održana  …