Šibenski biskup Tomislav Rogić uzajedništvu sa svećnicima proslavio Misu posvete ulja.

Misu posvete ulja u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, na Veliki četvrtak 18. travnja u jutarnjim satima, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, te svi dijecezanski i redovnički svećenici koji djeluju na području Biskupije. Posluživali su đakon Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Đerek i đakon Šibenske biskupije don Grgur Alviž. Svećenici su preko slavlja obnovili svoja svećenička obećanja dana u trenutku ređenja.

„Sveta misa Posvete ulja na Veliki četvrtak prijepodne jedinstvena je u cijeloj liturgijskoj godini. Posvećujemo ulja za sakramente, one vidljive znakove po kojima će Bog darivati svoju nevidljivu milost: ulje krizme i ulje bolesničkog pomazanja. Danas ostvarujemo, uprisutnjujemo zajedništvo cijeloga klera, zajedništvo našeg Šibenskog prezbiterija i obnavljamo naša svećenička obećanja dana Gospodinu Isusu Kristu – vječnom Velikom svećeniku. Njemu koji nas je pozvao. Njemu koji je za sve nas na križ pošao. Njemu Velikom Svećeniku koji je sebe učinio slugom i žrtvom u poniznosti i prihvaćanju Očeve volje. Njemu koji od nas slabih i grešnih ljudi čini svoje svećenike, svoje poslanike“, poručio je biskup Rogić u homiliji.

Kao poslanje svećenika istakno je: „Uprisutnjavati nevidljivo Božje milosrđe, opsluživati Sveto da bude čovjeku blisko, gotovo dodirljivo“. Naglasio je kako svećenici da bi mogli ispuniti svoje poslanje potrebni su nutarnjeg mira. „Prije svih pozvani smo na pomirenje s Bogom, na pomirenje međusobno u bratskom svećeničkom zajedništvu, na pomirenje i oproštenje s braćom i sestrama s kojima i za koje živimo, na nutarnje pomirenje svoje osobnosti s poslanjem koje nam je darovano“.

„Svijet u kojem živimo treba nas da posvjedočimo Svetoga i jedinoga Boga i Spasitelja našega Isusa Krista u kome je čovjeku jedina nada. Naš narod i Crkva trebaju nas da im posvjedočimo Božju ljubav i blizinu i najbezizlaznijim situacijama. Pozvani smo služiti svetome i da se po tom služenju Sveto Božje očituje po poslanju Isusa Krista vječnog svećenika po redu Melkisedekovu. Ne po zakonu roda Levitskoga kao u Starom zavjetu, već po snazi neuništiva života što se ima očitovati u Uskrsnuću“, kazao je biskup svećenicima.

Okupljene vjernike potaknuo je na molitvu za svećenike. „Za njihovu revnost i ustrajnost. Molite za nova svećenička zvanja u cijeloj Crkvi i u našoj Šibenskoj biskupiji. Po brojnim i revnim svećenicima, novim duhovnim zvanjima prepoznat ćemo da smo živa Crkva Kristova. Neka nam dobri i svemogući Bog udjeli milost Radosnih navjestitelja i velikodušnih posrednika svake milosti Božje. Neka se u župama i obiteljima moli za zvanja, da srca roditelja ne budu sebična i sprječavaju duhovni poziv, da naši svećenici budu izazov mladima da krenu za Kristom. Neka u tome vide i dožive neizmjerni Božji blagoslov“, poručio je između ostalog biskup Tomislav Rogić.

Pogledajte još

Biskup Rogić slavio misu na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama u Rijeci

  Šibenski biskup Tomislav Rogić u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinjama predvodio js 24. …

Proslava „Ljetnoga“ sv. Nikole Tavelića u Svetištu u Šibeniku

Dana 21. lipnja 2024. godine u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića proslavljena je 54. …

Misa zahvalnica u Katoličkoj osnovnoj školi.

Prigodom kraja školske godine biskup Tomislav Rogić u četvrtak  20. lipnja u katoličkoj osnovnoj školi …